Цените на петрола се покачват умерено във вторник сутринта поради

...
Цените на петрола се покачват умерено във вторник сутринта поради
Коментари Харесай

Обръща ли посоката цената на петрола: ОПЕК+ може да съкрати добива

Цените на петрола се повишават умерено във вторник сутринта заради опасения, че ОПЕК + може да понижи производството на фона на високата волатилност на петролния пазар.

Днес към 9:10 часа българско време цената на октомврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE е 96,97 $ за барел, което е с 0,49 $ по-висока от тази при затваряне на предходната сесия. В резултат на търговията в понеделник тези договори поевтиняха с 24 цента до 96,48 $ за барел.

Цената на октомврийските фючърси за WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия миг е 90,86 $ за барел, което е с 0,53 $ по-скъпо от крайната стойност на миналата сесия. До края на предходната сесия цената на WTI падна с 54 цента до 90,23 $ за барел.

Саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман сподели през вчерашния ден, че високата волатилност и ниската ликвидност в търговията значат, че пазарът на нефт от ден на ден се отдалечава от главните си фактори и това може да принуди ОПЕК + да предприеме подобаващи дейности.

" Без задоволителна ликвидност петролният пазар не може вярно да отразява физическите действителности и това може да обезпечи подправено възприятие за сигурност в моменти, когато свободният потенциал е мощно стеснен и рискът от огромни спирания на доставките остава висок ", сподели той в отговор на писмени въпроси от организация Блумбърг.

Министърът добави, че ОПЕК+ има нужните механизми да се оправи с актуалните провокации, " в това число посредством понижаване на производството когато и да е и под разнообразни форми, както беше показано през 2020 година и 2021 година ".

Също по този начин участниците на пазара не престават да наблюдават договарянията за нуклеарна договорка с Иран. Ако договарянията са сполучливи и глобите бъдат анулирани от страната, тя ще може да доставя към 2,5 милиона барела нефт дневно на международния пазар.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР