Цените на жилищата в Лондон в момента са най-достъпните от

...
Цените на жилищата в Лондон в момента са най-достъпните от
Коментари Харесай

Жилищният пазар в Лондон се охлажда

Цените на жилищата в Лондон сега са най-достъпните от 2014 година насам, макар че английската столица остава едно от най-скъпите места за живеене по отношение на приходите във Англия.

Според данни на имотния портал Zoopla (бел. ред – английска компания, която следи пазара на жилища във Великобритания), представени от Bloomberg, сега цените на къщите в Лондон надвишават 13 пъти междинните приходи на английските служащи по отношение на пика от над 15 пъти през 2016 г.  Резултатите бяха повлияни от Brexit, данъчните промени и измененията в цените на жилищата и заплатите.
Охлаждане на пазара
Пазарът в Лондон постепенно се охлажда след несъразмерния растеж, който увеличи цените на жилищата до равнища, които надвишават опциите на някои млади купувачи. По-достъпните жилища сега може да поддържат търсенето в столицата, където се следят по-малко покупко-продажби и по-слаб растеж на цените на жилищата през последните седем години.

Данните на Zoopla употребяват композиция от продажни цени, ипотечни оценки и данни за контрактувани продажби, което съгласно портала е най-големият главен набор от данни, проследяващ пазара на парцели в Обединеното кралство. Ипотечните кредитори Halifax и Nationwide вършат изследвания, които боравят с данни за отпуснатите ипотечни заеми. Всяко от тези изследвания се стреми да регистрира авансово трендовете, преди те да се появят в формалните данни от държавния заможен указател.
Жилищен пазар
Пазарът на парцели в Лондон беше обиден от данъчните ограничавания, ориентирани към вложители и задгранични купувачи, от Brexit и изменящите се модели на работа след пандемията. Цените на жилищата в Лондон са се повишили единствено с 13% от 2016 година насам спрямо растеж от 34% в цялата страна, съгласно Zoopla.

Въпреки това Лондон към момента остава най-скъпият регион за купувачите на жилища. Цените в Мидлендс, в северната част на страната, Уелс и Шотландия са осем пъти по-ниски от междинните за страната.

Докладът на Zoopla удостовери, че пазарът на жилища е почнал мощно новата година след понижението на лихвите по ипотечните лихви. Договорените продажби са се нараснали с 13% на годишна база, а търсенето от страна на нови купувачи е повишено с 21% в Лондон. Предлагането на жилища е с над една пета по-високо по отношение на миналата година.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР