Наематели оставят неплатени сметки за ток, вода и парно, което

...
Наематели оставят неплатени сметки за ток, вода и парно, което
Коментари Харесай

Кой дължи парите, ако наематели не си платят сметките

Наематели оставят неплатени сметки за ток, вода и парно, което води до обилни разноски за немодателите, за това алармира депутатът от ПП-ДБ Иван Белчев. Според Закона за отговорностите и договорите притежателите могат да носят солидарна отговорност за отговорностите на наемателите.

Практиката на електроразпределителните сдружения демонстрира, че титулярът се записва със притежателя с контракта за наем и декларация от притежателя, който заявява по този начин, че е солидарно виновен, прецизира депутатът. Така при неплащане от страна на наемателя, погасяването на сумите се търси от притежателите.

При сметките за ток енергото стопира относително бързо електричеството на длъжника и по този начин не се натрупат огромни отговорности. Не по този начин обаче стоят нещата със сметките за парно, вода и газ, показва Белчев. Той упорства за по-строги законови механизми, които да подсигуряват, че отговорностите за комунални услуги се извършват в точния момент от наемателите.

Депутатът пита министъра на правораздаването Мария Павлова дали ще бъдат подхванати ограничения и какъв е редът в този момент за отбрана на правата на притежателите.

Къде да търсите квартира чартърен в София

Павлова показва, че съгласно закона наемателят е задължен да заплаща наема, както и разноските, свързани с използването на жилището. Страните могат свободно да дефинират наличието на контракта, като законът позволява налагането на обезпечения за отговорностите на наемателите, като в практиката се е утвърдило правилото за заплащане на депозит от наемателя за застраховане на отговорностите му по контракта за наем.
 istock istock
Тя прецизира, че солидарната отговорност на наемателя за възнаграждение на тока в парцела произтича не от закона, а от контракта сред потребителя и енергото.

Наемателят може да бъде консуматор на енергийната услуга единствено със единодушието на притежателя на парцела, добавя Павлова. В случай на несъблюдение на отговорностите, непозволено увреждане или безпричинно обогатяване, другата страна може да се обърне към съда за отбрана, поучава министърът.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР