Цените на жилищата в 40 от най-развитите страни са нараснали

...
Цените на жилищата в 40 от най-развитите страни са нараснали
Коментари Харесай

Ето как вървят цените на недвижимите имоти в най-богатите държави

Цените на жилищата в 40 от най-развитите страни са нарастнали приблизително с 29% през последните 5 години, а наемите са се нараснали с 13%, написа в отчет на консултантска компания на пазара на парцели, представен от "Труд ".

Ирландия, Канада, Швеция и Нова Зеландия са записали най-голямо покачване на цената на парцелите по отношение на наемите, сочи отчетът. В топ 10 попадат още Унгария, Исландия, Словакия, Чехия, Мексико и Австралия. Само в шест от 40-те изследвани страни – Русия, Италия, Литва, Финландия, Естония и Южна Корея наемите на жилища са нарастнали по-бързо от цените на парцелите през обсъждания интервал.

В резултат на това от ден на ден хора се насочват към пазарите на жилища чартърен, с цел да задоволят жилищните си потребности. Младите хора, които живеят в градовете и обикалят света, основават семейство на по-късен стадий, тъй че гъвкавите наемни модели ги устройват повече.

В същото време представителите на бейби взрив поколението навлизат в пенсионна възраст. Запазили положителното си здраве, те желаят доста от нещата, които търсят представителите на по-младите генерации Y и Z – качествено жилище в витална градска среда, достъп до улеснения и чувство за общественост. Поради това жилищата чартърен устройват и тях.

Тези фактори способстват за намаляването на равнищата на жилищна благосъстоятелност в множеството развити страни в света. В Европа нивото на жилищна благосъстоятелност е намаляло от 77% на 75% през последните 10 години. Около една трета от хората в англоговорящите страни живеят чартърен. Промяната е изключително осезаема във Англия и Ирландия.

Някои страни обаче са изключение от тази наклонност. Франция, да вземем за пример, записва доста жилищно строителство през последните 10 години, а процентът на жилищна благосъстоятелност се увеличи от 61% на 64% за 10 години.

Достъпността на жилищата от ден на ден се политизира в западните страни. В отговор на растящите жилищни разноски съвсем половината от развитите страни в света ползват някаква форма на надзор върху наемите. Инвеститорите в бранша нормално одобряват непретенциозен таван върху растежа на наемите, защото той може да даде по-голяма сигурност за приходите им, като в това време понижи риска.

Доволните наематели е по-вероятно да останат по-дълго време. В градове като Ню Йорк и Берлин, да вземем за пример, пазарите на жилища чартърен са подложени на най-строги регулации в света, само че в това време не престават да са измежду пазарите с максимален брой институционални вложители.

Според консултантите би трябвало да се положат още старания за реализиране на баланс. Контролът върху наемите може да възпре вложенията в съществуващи парцели или в такива на стадий градеж, задълбочавайки проблемите, с които цели да се оправи. Решението на казуса с достъпността на жилищата би трябвало да е концентрирано върху увеличението на предлагането, отбелязва консултантската компания.

Според нея ограничения, които попречват вложенията, които могат да обезпечат огромно предложение, ще са контрапродуктивни.

През първото полугодие
България е привлякла 2% от вложенията в ЦИЕ
Чехия изпреварва Полша

Общият размер от вложения в бизнес парцели в ЦИЕ през първото полугодие е 4,1 милиарда евро.

България е привлякла 2% от вложенията в бизнес парцели в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) през първата половина на 2019 година, сочат данни на консултантска компания. Чехия изпреварва Полша като най-предпочитана страна за вложения в бизнес парцели в района от януари до юни с общ размер от 1,9 милиарда евро, което съставляват 45% от всички инвестиции.

На второ място е Полша с към 1,3 милиарда евро и дял от 31%, а Румъния е на трето място с 410 млн. евро и дял от към 10%. Следват Унгария със 7%, Словакия с 5% и България с 2%.

Общият размер от вложения в бизнес парцели в ЦИЕ през първото полугодие е 4,1 милиарда евро.

Офис сегментът в Румъния е бил най-привлекателен за вложителите с дял от 53% от общия размер инвестиции в страната, следван от комерсиалните площи с 28% и индустриалните и логистични парцели с 18%. Букурещ е привлякъл 40% от общите вложения в бизнес парцели в Румъния, следван от Клуж-Напока с 32%.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР