Цените на имотите започват да падат. Просрочените ипотечни кредити започват

...
Цените на имотите започват да падат. Просрочените ипотечни кредити започват
Коментари Харесай

Колебливият имотен пазар в САЩ е най-голямата заплаха за световната икономика

Цените на парцелите стартират да падат. Просрочените ипотечни заеми стартират да нарастват. Предприемачи банкрутират, а други стопират работа по домове, които към този момент не могат да продадат. Това общо взето е сюжета за развиване на една ипотечни рецесия сега. Когато бъдат оповестени последните данни за цените на жилищата в Обединеното кралство, всички ще търсят признаци, че пазарът стартира да се срутва. Но има пазар, за който би трябвало да се тревожим доста повече - американският.

Има доста признаци за сериозен спад в пазара на парцели в Съединени американски щати, като продажбите на жилища понижават за 12 следващи месеца, най-слабият набор от цифри за повече от десетилетие. Всеки, който си мисли, че това е чисто американски въпрос, е добре да намерения още веднъж. Ако американският пазар се срине, това ще насочи стопанската система към криза и това ще се популяризира по целия свят.

Ако има загуби по ипотеките, това ще заплаши стабилността на финансовите пазари. Той ще дефинира какво ще направи Федералният запас с лихвените проценти, засягащи стопанската система на всяка страна. През 2008 година сривът на високорисковия ипотечен пазар провокира международна финансова рецесия.
 Снимка 536099
Източник:

Случвало се е и преди и може да се случи още веднъж. С учетворяване на лихвените проценти през последната година, английският пазар на парцели не наподобява добре. Миналата седмица Rightmove заяви, че цените на жилищата са в застой, с най-слабите данни, откогато онлайн организацията стартира да събира данни. Кралският институт на дипломираните геодезисти заяви, че пазарът е бил най-слаб от 2009 година насам. Дори и по този начин, това надали е злополука, най-малко не още.
 Най-скъпите жилищни парцели в Русия, които се продават
Най-скъпите жилищни парцели в Русия, които се продават

Супер първокласните парцели се намират към и в Москва

Цените са постоянни и към момента не падат, или най-малко не доста доста. Съвсем друга е картината от другата страна на Атлантика. В доста огромни градове цените в този момент падат в безусловно изражение. В Сан Франциско, където са съсредоточени доста от съкращенията в софтуерния бранш, те са намалели със 7% тази година.

В Оукланд те са намалели с 4,5 %, а в Ню Йорк с 1 %. Междувременно, с Федералния запас, който продължава нападателно да покачва лихвените проценти и с инфлацията, която настойчиво отхвърля да бъде овладяна, вероятността е все по-мрачна. Вярно е, че данните, оповестени в петък, демонстрират, че продажбите на нови жилища се усилват през януари, само че измерени на годишна база, те към момента са намалели с съвсем една четвърт на годишна база.

Все още не е злополука, само че е доста покрай такава. Това, което се случва с цените на жилищата, ще дефинира дали ще има твърдо или меко приземяване. Федералният запас се пробва да сътвори най-трудния трик в книгата за централно банкиране; закъснение на стопанската система и връщане на инфлацията под надзор, само че без да провокира пълномащабна криза. Звучи задоволително просто, само че е доста мъчно постижимо на процедура.

Това, което се случва с жилищния пазар, ще се окаже ключът към това дали ще успее или ще се провали. Ако пазарът на парцели се стабилизира, само че остане като цяло неизменен за една година, тогава потребителското търсене ще отслабне леко и не можем да чакаме нищо по-лошо от леко закъснение.

Ако цените паднат, това ще бъде друга история, със срив на търсенето и пълномащабен спад съвсем неминуем. И в случай че Съединени американски щати изпаднат в криза, това ще стане и с останалата част от международната стопанска система - тъй като Америка е единственото нещо, което я задържа. След това жилищният срив ще се отрази на финансовите пазари. Има $18 трилиона (£15 трилиона) неуреден ипотечен дълг на американския пазар, спрямо $14 трилиона през 2007 година в пика на последния взрив. Правилата за ипотеките значат, че е доста по-лесно просто да се отървете от задълженията си, в сравнение с в Обединеното кралство.
 Сделките с недвижими парцели в най-голямата стопанска система в Европейски Съюз са се сринали с 50% в края на 2022 година
Сделките с недвижими парцели в най-голямата стопанска система в Европейски Съюз са се сринали с 50% в края на 2022 година

Тенденцията евентуално ще продължи през първата половина на 2023 година

Губите къщата си и кредитният ви рейтинг търпи негатив, само че в случай че цената на вашия парцел спадне доста, той към момента може да бъде привлекателна алтернатива. Дори по-лошо, макар засиленото контролиране, ипотеките към момента се опаковат и продават по целия свят. В реалност платежоспособността на американската финансова система остава сериозно подвластна от здравето на жилищния пазар. Ако стартира да се срутва, може елементарно да срине и банки, хедж фондове и фондови мениджъри - и това ще удари доста тежко останалата част от международната стопанска система.

И най-после, това ще дефинира паричната политика, да не приказваме за евентуалния резултат от идващите президентски избори. Очаква се Федералният запас да увеличи лихвените проценти най-вече с още един процентен пункт и по-късно леко да стартира да ги облекчава още веднъж. Но в случай че цените на жилищата се срутен, всички залози отпадат. Дали Джеръм Пауъл, ръководителят на Фед, има вяра, че е негова работа да избавя пазара, или ще направи управлението на инфлацията приоритет?

Или неотложно ще обърне курса и фрапантно ще понижи лихвените проценти, с цел да избави пазара, страхувайки се да не повтори грешките от 2007 и 2008 година? А даже и да го направи, може ли един заможен срив да се обърне, откакто е почнал, или ще се трансформира в цялостна суматоха? Никой няма и най-малка визия, в това число, по всяка възможност, самият Фед. Но едно е несъмнено. Ще бъде доста сериозна рецесия. Фондовият пазар залага, че ще бъде съвършено изпълнено меко кацане.
 Снимка 536092
Източник:

Пазарът на жилища в Съединени американски щати беше този, който стартира финансовия провал през 2008 година, като високорисковите ипотеки се утежниха, което провокира банкови колапси във всяка огромна стопанска система. Всички следим зорко цените на жилищата в Обединеното кралство, само че в момента колебливият американски пазар е най-голямата опасност за международната стопанска система.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР