Цените на двата основни сорта петрол в понеделник, 5 февруари

...
Цените на двата основни сорта петрол в понеделник, 5 февруари
Коментари Харесай

Цените на петрола се повишават слабо в началото на седмицата

Цените на двата съществени сорта нефт в понеделник, 5 февруари се покачват едва след мощния спад, регистриран през предходната седмица. В основата на утринния, въпреки и доста слаб растеж са нови опасения във връзка обстановката в Близкия изток. През почивните дни стана ясно, че американските и английски военни с поддръжката на редица съдружници нападнаха позиции на хусите в Йемен.

Стойността на априлските фючърси за петрола вид Brent на лондонската борса ICE Futures към публикуването на данните е на равнище от 77,53 $ за барел, увеличавайки се с 0,21 $ (0,27 %) спрямо цената, реализирана на предходната сесия.  При затваряне на търговията в петък договорите за този вид поевтиняха с 1,37 $ или с 1,7 % до 77,33 $ за барел.

Фючърсите за петрола вид WTI на нюйоркската борса (NYMEX) тази заран се котират при цена от 72,38 $ за барел – нарастване с 0,10 $ (0,14 %).   В петък, при затварянето на сесията цената по договорите за този вид спадна с 1,54 $ (21%) до 72,28 $ за барел.

През предходната седмица по предварителни данни вид Brent е поевтинял с 6,8%, а WTI – със 7,4 % вследствие на информацията, че Израел и ХАМАС водят договаряния за помирение. В края на седмицата обаче в медиите се появи информация, че от Хамас по време на договаряния, водени в Париж са изразили противоречие с изискванията на съглашението за преустановяване на огъня в бранша Газа. Очакването е, че напрежението в линията Газа ще е водещо, считат наблюдаващи, напомняйки, че Съединени американски щати се придържат от нахлуване над Иран. Ситуацията в Червено море обаче остава във фокуса на анализаторите. На този декор участниците на пазара са в очакване на остатък при предлагането на нефт, което ще държи Brent под равнището от 80 $ за барел.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР