Цените на автомобилите втора ръка достигат нови и нови рекорди.

...
Цените на автомобилите втора ръка достигат нови и нови рекорди.
Коментари Харесай

Германия: сериозен ръст на цените на автомобилите втора употреба


Цените на колите втора употреба доближават нови и нови върхове. Причините: пандемията, дефицитът на чипове за нови коли и високото търсене.

Дали непосредствено на улицата или в интернет - нормално изборът на използвани коли е голям. В Германия се продават повече коли втора ръка, в сравнение с нови. Но в този момент и този пазар е като изметен.
Редакцията предлага
" В момента имаме повече клиенти, в сравнение с коли. Употребяваните коли станаха дефицитна стока ", споделя вицепрезидентът на браншовия съюз ZDK Томас Пекрун.

Някои коли втора употреба са по-скъпи от новите модели

Заради ограничавания избор на пазара клиентите би трябвало да бъркат по-дълбоко в джоба си. Според Пекрун цените са скочили с 5 до 10 %. Той споделя, че има дори коли втора ръка на малко километри, които са по-скъпи от новите от същия клас, за които се чака по-дълго.

" Пазарът се е побъркал ", споделя Мартин Вайс от софтуерната компания Deutsche Automobil Treuhand (DAT). Той удостоверява, че използваните коли сега са толкоз скъпи, колкото в никакъв случай преди. Според него повишаването е сред 5 и 15 %, а в някои случаи и доста повече. Най-вече дизеловите коли в този момент се продават по-скъпо, в сравнение с през първите години след експлоадирането на абсурда " Дизелгейт ".

По-малко нови коли

Основните аргументи за взривяването на цените на пазара на коли втора ръка са пандемията и продължаващият недостиг на чипове. От една страна, поради коронакризата през 2020 година бяха създадени по-малко нови коли. От друга, по-малко компании и компании за коли чартърен влагат в нови служебни коли, които другояче след известно време биват продавани и попадат на пазара на използвани коли. Намалял е също и броят на новите коли, които се записват единствено за малко време, да вземем за пример за излагане в автосалон или пък служат за пробно шофиране. " Просто доста по-малко коли стигат до пазара за втора употреба ", споделя Пекрун.

И тъй като купувачите би трябвало да чакат от време на време до една година за доставката на нова кола - поради дефицита на чипове - доста от тях се вземат решение да си купят автомобил втора ръка, което в допълнение свива пазара.

Преди 2023-та не се чака усъвършенстване

През идната година надали нещата ще се трансформират доста. " Също и през 2022-ра високите цени на колите втора ръка ще се задържат ", предвижда Пекрун. Вайс също не чака пазарът да се възстановява преди 2023 година.

Още през 2020-а цените започнаха да се повишават. По данни на DAT, германците да давали приблизително по 14 730 евро за използван автомобил - с 18 % повече, в сравнение с през 2019 година. За съпоставяне: през 2001 година една кола втора ръка в Германия е коствала приблизително 8 310 евро, пресмята " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг ".

Само използваните електрически автомобили и plug-in хибридите са преференциални

Поскъпването въпреки всичко не визира всички сегменти от пазара на колите втора ръка. " При електрическите коли не записваме нарастване на цените ", споделя специалистът Вайс. Причината за това, от една страна, са държавните награди за покупка на електрически автомобил, а от друга - многото механически усъвършенствания, които основават чувството у купувачите, че се снабдяват с стар артикул. Също и при plug-in хибридите няма съществено повишаване.

Най-евтино излизат колите втора ръка при покупка от предходния им притежател или в случай че се разгласят на търг. Но пък това допуска купувачът да е автомобилно образован, другояче рискува да се снабди с кола с голям брой дефекти.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР