Цената на златото леко се покачва в четвъртък сутринта на

...
Цената на златото леко се покачва в четвъртък сутринта на
Коментари Харесай

Еврото е най-скъпо от година и половина. Златото леко се покачва

Цената на златото леко се повишава в четвъртък сутринта на фона на отслабването на $. На валутния пазар " зелените пари " отстъпват пред еврото и йената, като резервира позитивната си динамичност във връзка с английската лира.

Пазарите са в очакване на срещата на Федералния запас на Съединени американски щати, планувана за 25-26 юли. Според CME Group 99,8% от анализаторите предвиждат покачване на главната рента с 25 базисни пункта през юли до 5,25-5,5%.

Според данните от днешната търговия, към 11:05 часа българско време цената на августовските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex се повишава с $0,70, или с 0,04%, до $1981,50 за тройунция.

На спот пазара благородният метал се продава по 1979,10 $ за тройунция, оповестява Тrading Еconomics.

Цената на септемврийските фючърси за среброто в това време се намали с 0,08% до 25,15 $ за унция.

В същото време показателят на $ (обменният курс по отношение на кошница от валути на шест страни - търговски сътрудници на САЩ) се намали с 0,17%, до 100,11 пункта. По този метод обезценяването на $ прави златото по-достъпно при закупуване на този доблестен метал в друга валута и назад.

Еврото укрепва позицията си над $1,12, достигайки най-високото си равнище от февруари 2022 година, на фона на упованията на вложителите, че Европейската централна банка ще продължи своя цикъл на повишение на лихвените проценти, с цел да се оправи с инфлацията и да я приближи до задачата от 2%. В еврозоната инфлацията понижа до 17-месечно дъно от 5,5% през юни, само че главният % остана настойчиво висок от 5,4%, към момента покрай историческия връх от 5,7%, следен през март. В момента лихвените проценти в блока са 3,5%, само че търговците чакат лихвите да доближат пик от 4% до края на годината.

Въпреки това, скорошна поредност от слаби стопански данни от целия район може да накара централната банка да преразгледа своите прогнози за инфлацията през септември, евентуално оставяйки лихвения % по депозитното облекчение на 3,75%, написа Тrading Еconomics.

За едно евро на форекс пазара дават 1,1208 $ по отношение на с $1,1201 за евро при затварянето на предходната сесия. Общата европейска валута през днешния ден сутринта нараства с 0,09%.

Британската лира стерлинг спада по отношение на $ с 0,17% - до $1,2914 от $1,2940 в сряда. Пазарът към момента реагира на данните за английската инфлация, която се забави до 7,9% през юни, като актуализира минимума от март 2022 година

Стойността на американската валута във връзка с японската се намали в това време с 0,05% - до 139,60 йени против 139,65 йени в края на последната сесия.

Доларът поевтинява по отношение на китайската валута с 0,54% до 7,1844 юана за един $.

Китайската национална банка в четвъртък резервира главния лихвен % по заемите (LPR) за интервал от една година на 3,55% годишно, за пет години - 4,2% годишно. Решението беше в сходство с консенсусните прогнози, само че някои анализатори чакаха централната банка в Пекин да смекчи паричната политика, с цел да поддържа стопанската система.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР