Цената на зърното на световните борси се покачи, след като

...
Цената на зърното на световните борси се покачи, след като
Коментари Харесай

Украинският износ на зърно продължава въпреки оттеглянето на Москва от споразумението на ООН

Цената на зърното на международните тържища се повиши, откакто Русия приключи присъединяване си в съглашението с Организация на обединените нации за сигурен експорт на украинско зърно през Черно море. Цените на храните обаче остават надалеч от рекордните си нива през март при започване на войната в Украйна.

Експортът на украинско зърно продължава и през днешния ден в обилни размери, макар отдръпването на Москва. Франция разгласи, че работи за ускорение на украинския експорт по сухопътни коридори с връзка с други страни от Евросъюза.

Застрахователят Аскът към Лондонския Лойдс разгласи, че прекратява застраховането на нови доставки през украинските зърнени коридори до изясняване на обстановката. Екипи на Турция и Организация на обединените нации през днешния ден продължиха инспекциите на кораби в границите на съглашението за експорт на храни през Черно море - знак, че към този момент Русия не се пробва да наложи нова обсада на украинските пристанища. Кремъл съобщи, че в новите условия продължаването на украинския експорт става рисково, рисково и без гаранции. Москва още веднъж повтори тезата си за виновността на Киев за нахлуване против съветския флот в Севастопол.

" Украинската страна се пробва да саботира атмосферата на доверие и обезпечена сигурност. Трябва да изхождаме от това, че последните дейности на украинската страна сътвориха опасност за съглашението ", сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Киев съобщи, че Русия се пробва да изнудва света посредством апетит, а нарушаването на съглашението е отговорът на всички апели за договаряния с Москва, съобщи украинският президент Зеленски.

" Има 218 доказателства, че Русия не желае същински съглашения. 218 кораба чакат опция да доставят храни по контракти за експорт или да влязат в украински пристанища. Седмица след седмица Русия забавя придвижването по зърнения кулоар, макар обещанията си към сътрудниците, а в този момент блокира този кулоар изцяло ", сподели Зеленски.



Турският президент Ердоган, който беше медиатор по съглашението за деблокиране износа на украинско зърно през Черно море, уточни, че то е разрешило на света да получи 9,3 милиона тона храни. В същото време той загатна за недоволствата на Москва, че съглашението не е основало нужните условия в интерес на съветския експорт на зърно и торове.

" Турция ще продължи напъните си за намиране на решение на световната продоволствена рецесия, макар че Русия е разколебана за съглашението по зърното, тъй като няма същите условия ", сподели Ердоган.

Прекратяването на износа на зърно през Черно море не е от изгода за никого и ще сътвори скупчване на кораби по пристанищата, съобщи турският министър на защитата Хулуси Акар. Той добави, че дефицитът на храни ще утежни ситуацията на бедстващите страни.

Снимки: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР