Цената на яйцата в България в сред най-ниските в Европейския

...
Цената на яйцата в България в сред най-ниските в Европейския
Коментари Харесай

Ще надуят ли цената на яйцата около Великден? frognews.bg

Цената на яйцата в България в измежду най-ниските в Европейския съюз - към 28 стотинки за яйце. Това са цени от производтел. В Германия цените са с към 50% по-скъпи, в Полша с към 20%. Действително растежът през последната година е голям, само че той следва растежа на останалите първични материали, добави Гълъбов. 

 

По думите му има 10% понижено произвеждане на яйца поради птичи грип. Според него българският дял в производството на яйца е 1.4%. 

 

Потребителското търсене спомага за повишението на цените. Ние сме участници в свободен пазар, най-големият в целия свят. Изнасяме яйца и това демонстрира, че сме в конкурентна среда. Изнасяме към милион яйца всеки ден за Гърция. Освен това изнасяме и за Швейцария, Италия. изцяло е обикновено да има импорт на яйца, да вземем за пример такива с бели черупки, които стават аткрактивни към Великден, уточни още Ивайло Гълъбов. 

 

Председателят на Съюза на птицевъдите разяснява, че има дефицит на яйца в Европа. И даде образец Лондон, където един консуматор не може да си купи повече от 10 яйца. 

 

Сергей Иванов, Асоциация " Активни консуматори " счита, че няма аргумент за повишение на цените на яйцата. 

 

По думите му главният проблем е неналичието на конкуренцията. Според Иванов намаляването на Данък добавена стойност на храните няма никакъв резултат.

 

" Докато стигне до потребителя цената нараства и на доста места е към 50 ст., а това е единствената цена, която има значение за хората. Тях не ги интересува, че излизат от производителя на 28 ст., когато те го купуват за 50 ст. Енергоносителите се качват, слизат, само че цената нормално не слиза.

 

Аз не виждам толкоз мотиви за повишение на цените на европейски равнища. Не считам, че цените се контролират напълно от пазарните правила. Ако се контролираха от пазарните правила, щяха да са по-ниски. Мерките за протекционизъм също са фактор, който подвига цените ", съобщи доктор Сергей Иванов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР