От НАТО определиха действията на управляващите в Тбилиси като стъпка

...
От НАТО определиха действията на управляващите в Тбилиси като стъпка
Коментари Харесай

Президентът на Грузия налага вето на закона за чуждите агенти. Ще...

От НАТО дефинираха дейностите на ръководещите в Тбилиси като " стъпка в неправилната посока ", която отдалечава страната от европейската и евроатлантическата интеграция. А висшият представител на Евросъюза за външната политика и сигурността Жозеп Борел прикани грузинските управляващи да отдръпват закона.

 

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили разгласи, че ще наложи несъгласие на закона. Управляващите обаче разполагат с нужното парламентарно болшинство за превъзмогване на президентското несъгласие, осведоми БНР.

 

На фона на многолюдни митинги и конфликти с полицията към Народното събрание и ръкопашни битки сред депутатите вътре в него законът за задграничното въздействия беше признат през вчерашния ден дефинитивно на трето четене. 84 депутати от ръководещата партия " Грузинска фантазия " и близката до нея групировка " Силата на народа " поддържаха закона, 30-те представители на опозиционните " Единно национално придвижване " и " Лело " гласоподаваха срещу. 

Противниците на документа го съпоставят с настоящия в Русия закон за задграничните сътрудници, който се употребява за репресиране на несъгласните с властта.

 

Грузинският закон за задграничното въздействия задължава неправителствените организации с над 20% финансиране от чужбина да се вписват в специфичен указател и да дават подробни доклади за активността си.

 

Във вторник заместник-държавният секретар на Съединените щати за Европа и Евразия Джим О`Брайън се срещна в Тбилиси с премиера Иракли Кобахидзе. Според грузински медии О`Брайън е предизвестил управляващите за заплахата от лични американски наказания, в случай че продължат да употребяват мощ против стачкуващите.

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР