Цената на яйцата няма да бъде вдигана за Великден, увери

...
Цената на яйцата няма да бъде вдигана за Великден, увери
Коментари Харесай

Цената на яйцата няма да бъде вдигана преди Великден

Цената на яйцата няма да бъде вдигана за Великден , увери ръководителят на съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов в ефира на „ Българска национална телевизия “. Той не вижда предпоставки за повишаване на фона, че някои от съставените елементи, които образуват себестойността поевтиняват. По думите му търсенето в Европейския съюз е уравновесено и само форсмажор може да промени това.

Очаква се импорт на яйца с бели черупки от Полша и други европейски страни, тъй като у нас производството им не е огромно. Гълъбов цитира данни на „ Евростат “, които сочат, че цената на българските яйца сега е най-ниска Евросъюза – 0,28 стотинки без Данък добавена стойност . Според него растежът през миналата година е огромен, само че следва този на останали съставни елементи, формиращи цената им.

„ Тя се въздейства и от нарасналото търсене, защото птичия грип оказа въздействие и докара до недостиг. Затова и цената скочи по-бързо от тази на останалите хранителни артикули “, добави той.

Същевременно доктор Сергей Иванов от Асоциация „ Активни консуматори “ означи, че от 0,28 стотинки до крайния производител цената се подвига на 0,50 стотинки. Той счита, че цената им не се контролира изцяло от пазарните правила. По думите му крайната цена е единствената от голяма важност за клиентите.

„ Не виждам толкоз мотиви за повишение на цените на европейски равнища. Не считам, че цените се контролират напълно от пазарните правила. Ако се контролираха от пазарните правила, щяха да са по-ниски. Мерките за протекционизъм също са фактор, който подвига цените “, добави той.

Гълъбов счита, че ДДС-то за храните би трябвало да бъде понижено, само че съгласно доктор Иванова тази мярка няма да има резултат.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР