Цената на тока за бизнеса лети в небесата. Индустрията сигнализира,

...
Цената на тока за бизнеса лети в небесата. Индустрията сигнализира,
Коментари Харесай

Токът за бизнеса поскъпна рекордно. Ще издържат ли фирмите?

Цената на тока за бизнеса лети в небесата. Индустрията алармира, че е пред колапс, а компаниите – на ръба. Към 20 септември цената на тока в България за бизнеса е 150 евро за мегаватчас. Увеличението доближава близо 300% и токът продължава да нараства.

Павлин Найденов е притежател на дребен промишлен парк в София, хазяин на разнообразни бизнеси. " Най-голямата създава огради, има компания, която създава хранителни добавки, както и немска компания, един от най-големите в света за хранителни ингредиенти. Има компания, която се занимава с електрически бариери, електроника ", споделя той пред bTV.

Според Найденов за площите, които ръководи, са положени всички вероятни ограничения за енергийна успеваемост. " Обаче все пак сметките ни са стремглави. От четири години компанията ни е на борсата. Стигаме до миг, в който 2018 година, 2019 година и 2020 година междинната ни борсова цена е към 100 лв.. Сега внезапно тези два месеца юли и август борсовите цени стигнаха 240-250 лв. ", прибавя той.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Износът на електрическа енергия е голям. В момента изнасяме межд...

Още на идващия ден цената на тока на борсата минава 300 лв.. " Навремето, когато имаше пикови цени 200 лв., правихме митинги. Когато плащахме по 80 и няколко лева междинна цена. Сега отиваме на 250 лева, към този момент не е за митинги, би трябвало да вършим гражданска война, тъй като не може, не се оцелява ", декларира Найденов.

Според министъра на енергетиката Андрей Живков цените на индустриалния ток летят в небесата от фактори, които не зависят от нашата страна, а от политиката на Европа. " Забелязваме тази наклонност, която е европейска и го следим с терзание. Причините са цялостен комплект, като стартираме от цените на въглеродните излъчвания, които последните няколко месеца скочиха доста осезаемо. Към момента са на равнища от 60-63 евро. Това без подозрение оказва въздействие на електрическата енергия ", изяснява той.

Според Живков друга причина е, който също бележи рекордни равнища. " Когато един сътрудник му се обадиш и му кажеш, че се постанова да му вдигнеш с 20% цената нагоре, той ни не помни. Турция е на две крачки от нас и продава по-евтино, на същото качество ", споделя Найденов.

Живков признава, че прогнозите не са оптимистични. " Като се облягаме на цените на фючърсите на унгарската борса " Хупекс ", ценовите равнища за последните 3 месеца на тази година и за идната са много съществени, само че аз се надявам в най-скоро да завършваме ограниченията, които обсъждаме с бизнеса, с цел да може да тушираме резултата от тези равнища ", разяснява той.

През актуалната седмица служебното държавно управление ще има срещи с бизнеса, на които да се вземе решение за подкрепяне на предприятията поради скъпия ток. Надежди за поевтиняване в идващите месеци няма. Според бизнесмена Найденов бизнесът в България е на ръба и в случай че цената на тока не падне, ще последват всеобщи банкрути.

Въпреки че цените на тока за битовите клиенти са контролирани и към този момент не се подвигат, всички ще усетят скъпия ток. Представители на бизнеса към този момент обмислят митинги.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:



Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР