Цената на петрола расте – в момента се търгува 105

...
Цената на петрола расте – в момента се търгува 105
Коментари Харесай

Мика Зайкова пред Lupa.bg: С либерализацията ще плащаме по 1000 лв. за ток

„ Цената на петрола пораства – сега се търгува 105 $ на барел. Това ще се отрази на цената на тока. Ако закрием централите, ситуацията става още по-лошо. Цената на тока ще скочи от 2 до 3 пъти, щом битовите консуматори излязат на свободния пазар, а не както сега ни убеждават, че нарастването ще е с 10% ”. Това изясни пред Lupa.bg финансовият специалист Мика Зайкова.

 „ В момента плащаме на контролирана цена на тока 345 лева за мегаватчас. А представяте ли си, когато токът се вдигне 2-3 пъти? Сметките демонстрират, че електричеството ще ни коства 1000 лева или малко под 1000 лева ”, предизвести финансистът.

 „ Според Евростат 88% от хората не могат да се отопляват. 70-80% от семействата мъчно се оправят при контролирани цени. Едно фамилии използва най-малко 1 мегаватчаса. Трябва да се откри метод да се убеди Европейска комисия излизането на свободния пазар да се отсрочи ”, поучава специалистът.

„ Как ще се отопляват пенсионерите, а ми хората с приходи от 1200 лева?! Чувам изявления, че пенсионерите са си изживели живота и могат да мрат. Да, само че без тях не може. Няма сестра под 70 година, не останаха лекари и експерти. Тези, които са образовани, не са в България. В Народното събрание не знаят какво да вършат. Още от в този момент мога да кажа, че няма да се извърши бюджетът. Към септември имаме 780 млн. дефицити, а през август бяха 51 млн., т.е. те порастват в геометрична градация и ще не престават, тъй като инфлацията ще се вдигне. Ще бъдем в стагфлация, това значи спад на стопанската система и висока инфлация. Това за България е пагубно ", безапелационен е специалистът.

 „ Нашата стопанска система е най-енергоемката в Европа. 4-5 е по-висока от междинната енергоемкост. Тя е нерентабилна, по тази причина е и неконкурентноспособна. Ние не сме катастрофално положение ”, сподели още Мика Зайкова.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР