Цената на олиото в Благоевград догонва тази на зехтина в

...
Цената на олиото в Благоевград догонва тази на зехтина в
Коментари Харесай

Бизнесмен: Вчера купих 10 литра олио за 20.20 евро в Гърция. Тази психоза у българина е постфактум от комунистическо време

Цената на олиото в Благоевград догонва тази на зехтина в прилежаща Гърция. Това е една от аргументите част от жителите на Югозапада, изключително тези в пограничните региони, всеобщо да пазарят в южната ни съседка, където няма напрежение, далавера и ежедневно увеличаващи се цени на стоките от първа нужда – храни, гориво, медикаменти, препарати, предава Радио Благоевград.

Един от тях е Иван Сабахлъков, аграрни производител от Хаджидимово.

" В България следя един абсурд, който не имах вяра, че ще се случи. Аз съм към този момент на 55г., живях и при социализма и в този момент при псевдо демокрацията, доживяхме и още веднъж войни да има в Европа и тази неуравновесеност, която следя у българина, е постфактум от комунистическо време. В Гърция я няма тази неуравновесеност от презапасяване и далавера с цените на храните. Защото, през вчерашния ден аз закупих десетлитрова туба с олио за 20.20 евро. Смятах го, това прави литъра 3.95 лв.. В България, олио под 5.50 лв., не можем да намерим. Не може на нашия стандарт на живот, да е толкоз скъпо “ – разяснява Иван Сабахлъков, след следващото извършване на покупки в прилежаща Гърция.

 Според него, цената на олиото в България приближава тази на зехтина в Гърция.

" Зехтина от маслобойна го взех на 3 евро. Далеч съм от мисълта, че и в Гърция не мърдат цените, само че тази особеност, която я следим в България, е спекулативна тъй като, когато станаха горивата в България 3.30 лева, в Гърция от 1.62 евро, горивото се подвигна на 1.70 евро. Все едно с нашите 8 стотинки, а у нас скочи с 30-50 стотинки. Затова споделям, че към момента си живеем с предразсъдъците от комунистическото време, когато всичко беше дефицитно “ – добави Сабахлъков, съгласно който, в Гърция няма неуравновесеност и суматоха, както от COVID-19, по този начин и от войната в Украйна.

Той разяснява и цените на медикаментите в Гърция, които са много по-ниски от тези в България, по тази причина постоянно извършва поръчки на свои близки и другари. 

" Единственият съвет, който мога да дам на българските жители е, дано да излязат и да си засеят градинките с чушки, домати, пипер, боб и картофи, с цел да преминат през тази инфлация, която следим. С тези цени няма да оцелеем дълго. Нека се върнем към бита, с цел да произвеждаме единствено храните от първа нужда. Ето, в този момент е пристигнало времето да " санираме “ българското село, нещо, за което с Вас приказваме от няколко години. И дано, бабите стартират да учат внуците си по какъв начин се отглеждат зеленчуците. Болно ми е, само че това е единственият метод да се спасим от тази рецесия “ – безапелационен е Иван Сабахлъков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР