Цената на лития претърпя значителен спад през последните месеци, заради

...
Цената на лития претърпя значителен спад през последните месеци, заради
Коментари Харесай

Защо цените на лития се сринаха с 50% през последните месеци

Цената на лития претърпя забележителен спад през последните месеци, поради на закъснение на продажбите на електрически транспортни средства и възходящо предложение на основната суровина, употребена в батериите, написа Oilprice.

От ноември до момента междинната цена на литиевия карбонат, употребен за производството на за акумулатори в Китай се е намалила до 42 500 $ от 84 500 $ за метричен звук, или към 50% спад, съгласно данни на Bloomberg.

Според управител в консултантска компания Accenture Вивек Чидамбарам спадът в цените на лития може да се дължи на забавянето на продажбите на електрически транспортни средства. По думите му лимитираното предложение предходната година, което докара до внезапно повишаване на цените, се е трансформирало в остатък тази година, тъй като производството е отвсякога. Той чака цените на лития да се намалят през идващите няколко години.

През втората половина на 2022 година търсенето на електрически автомобили се забави след прекратяването на дотациите от Китай за стимулиране на продажбите на най-големия пазар на електрически автомобили в света.

На вторият по величина пазар на електрически автомобили в света Съединени американски щати, Tesla стартира да понижава предлаганите транспортни средства през декември.

Според анализаторът от Bank of America Securities Мати Джао миналогодишният недостиг на литий, който докара до скок на цените, може да се трансформира в остатък през 2023 година, с повишаването на доставките от мините. " Очакваме 38% растеж на доставките на литий тази година, по тази причина 2023 година евентуално ще се трансформира в година на остатък за лития ", заяви Джао.
 В Китай се заражда напрежение към добива на литий. Това може да раздруса международните пазари на метала
В Китай се заражда напрежение към добива на литий. Това може да раздруса международните пазари на метала

Разследват се компании обвинени в рандеман на литий без годни разрешителни

И цените на кобалта, който също е значим съставен елемент в производството на батериите, са се сринали с над 50%. Междувременно медта е отбелязала спад от 18%.

Има позитивна страна, тъй като спадът в цените на лития може да направи електрическите автомобили по-достъпни.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР