Цената на европейския газ се повиши над отметката от 40

...
Цената на европейския газ се повиши над отметката от 40
Коментари Харесай

Цената на газа в Европа скочи след предполагаемо изтичане и атаката срещу Израел

Цената на европейския газ се увеличи над отметката от 40 евро (42 долара) през днешния ден поради асенията за ескалация на спора в Израел и вероятното приключване от балтийския газопровод, заяви ДПА.
Прочетете още
Впоследствие определящите трендовете фючърси на хъба Те Те Еф (TTF) в Нидерландия за едномесечна доставка доближиха 41,80 евро за мегаватчас на Амстердамската борса, което е скок с 10 на 100 от петък. Цената надвиши за финален път 40 евро преди към седмица.

Реакциите на пазара се дължат на затварянето през уикенда на газопровода сред Финландия и Естония поради спад на налягането. Според финландския оператор е допустимо приключване, само че следствието към момента не е завършило.

Въпреки че случаят към този момент не съставлява опасност за европейското газово доставяне, той акцентира уязвимостта на веригата за доставки.

Пазарните участници дефинират като причина за повишаването на цената на газа и огромната офанзива на ислямистката организация " Хамас " против Израел.

Реакцията при цените на петрола, които скочиха внезапно през днешния ден, бе по-ясно изразена, в сравнение с при природния газ поради опасенията, че спорът сред " Хамас " и Израел може да ескалира и да дестабилизира района, написа Българска телеграфна агенция.

Въпреки последното нарастване цената на европейския природен газ е много под нивото, достигнато предходната година след съветската инвазия в Украйна. На моменти тя надхвърляше 300 евро за мегаватчас, откакто Русия редуцира внезапно доставките на газ за Европа.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР