Цена на тока за бизнеса ЕнергетикаСлед еднодневен скок токът за

...
Цена на тока за бизнеса ЕнергетикаСлед еднодневен скок токът за
Коментари Харесай

Кабинетът е увеличил ценовия таван за някои производители на ток

Цена на тока за бизнеса ЕнергетикаСлед еднодневен скок токът за българския бизнес поевтинява с 20%ЕнергетикаБългарският бизнес към този момент купува най-евтиния ток в Европа
На среща в Министерството на енергетиката, извършена на 21 октомври 2022 година, беше показан променен вид на таваните на приходите на електропроизводствените предприятия, като не беше показан в детайлности механизмът за компенсиране на небитовите крайни клиенти за цените на електрическата сила. Не е допустимо да се води сериозен диалог, без да са известни както приходната, по този начин и разходната част. Протестираме против метода да се разискват цифри, за които не е ясно по какъв начин са получени.

На последното съвещание на Кризисния щаб, извършено на 13 октомври 2022 година, беше разисквана проверка на тези тавани в посока на тяхното понижаване. Вместо това, те са на процедура непокътнати, за някои производители са увеличени, а други производители са на практика изключени. Този метод е неприемлив! По този метод се понижават средствата, които да обезпечат финансирането на обезщетителния механизъм за цените на електрическата сила. Припомняме, че тези средства не са помощ от енергетиката за бизнеса, а са средства на бизнеса, получени в енергетиката, заради съществуващи пазарни изкривявания! Намираме по този начин препоръчаните тавани на приходите за голословни.

Възразяваме против завишаването на тавана на кондензационните въглищни централи от 180 лева./MWh + разноските за излъчвания на 350 лева лева./MWh + разноските за излъчвания. Не виждаме какви промени са настъпили за 10 дни, с цел да се предприеме двукратно нарастване на прага, намалявайки вноските във Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ (ФСЕС).

Противопоставяме се на практическото изключване на огромните Водноелектрическа централа на НЕК с плануваното изваждане на всички Водноелектрическа централа с изравнител от механизма за използване на таван на приходите.

Намираме определянето на таван на приходите от 320 лева./MWh на ВЕИ производителите без контракти за награди за голословно. Това са производители с ниски индустриални разноски, при които не се заплащат гориво (с изключение на биомасата, която е с дребна конфигурирана мощност) и излъчвания. Самото ниво на пазарните цени е обусловено от високите цени на изкопаемите горива и цените на излъчванията. Следователно, и тези ВЕИ производители осъществят непредвиден доход, който не се дължи на нарасналата им софтуерна и икономическа успеваемост. Смятаме, че този таван за ВЕИ без награди може да бъде свален най-малко дву- или трикратно.

Същото важи и за нуклеарната централа. Таванът на приходите е три пъти по-висок от избраната от КЕВР цена за контролирания пазар, в която с изключение на обезпечена възвръщаемост, са включени както разноските за гориво, по този начин и разноските за наложителните вноски във фондовете за ръководство на РАО и извеждане от употреба. Поради това, намираме, че действителният таван на приходите на нуклеарната централа следва да е най-малко с 1/3 по-нисък.

Не намираме учредения и за изключването на „ Мини Марица-изток “ от вноските в солидарния фонд. Наистина, цената на въглищата се дефинира със заповед на Министъра на енергетиката, а предприятието дълго време имаше незадоволителни финансови резултати. Припомняме, обаче, че сдружението понастоящем изнася въглища. Износът на източномаришки въглища в никакъв случай не е бил предвиждан, което съгласно нас е съображение за облагането най-малко на приходите от експорт на въглища.

От гореизложеното се вижда, че не се максимизират опциите за обезпечаване на приходите, нужни за компенсиране на небитовите консуматори на електрическа енергия, което е крайната цел на Регламент 1854. Регламентът цели подкрепяне на стопанската система в спешна обстановка, а не обезпечаване на комфорта на енергетиката и съсипване на стопанската система.

Изразяваме енергичния си митинг против тези стойности на таваните на приходите и настояваме за ревизирането им в най-кратки периоди, с цел да оцелее българската стопанска система.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР