Цели общини остават без аптеки в страната, съобщо БНР. Тенденцията

...
Цели общини остават без аптеки в страната, съобщо БНР. Тенденцията
Коментари Харесай

Редица общини в страната остават без аптеки

Цели общини остават без аптеки в страната, съобщо БНР. Тенденцията се задълбочава, а пред казуса се изправят стотици поданици на дребните и труднодостъпните обитаеми места. Данни на Изпълнителната организация по медикаментите за 2021-ва година демонстрират, че броят на аптеките е близо 3300, а една трета от тях са съсредоточени в трите най-големи града – София, Пловдив и Варна. Докато една част от пациентите се борят с изчезнали медикаменти през последните години, за други е разкош даже съществуването на аптека в обитаемото място. Според разбор на Института за пазарна стопанска система, става дума за цели общини. В двадесет от тях няма нито една аптека, а в четиридесет е единствено по една.

Причината е дребният брой поданици и неналичието на доходност, само че популацията там също се нуждае от медикаменти, разяснява Теодор Недев:

„ Има други възможности, само че те включва смяна на актуалната регулаторна мярка – да се позволи отваряне на филиали на близки аптеки, които да работят да вземем за пример единствено с помощник-фармацевт на място с лимитирано работно време. Наричат се мобилни аптеки, които да пътуват из тези места, още веднъж с помощник-фармацевт, в случай че бъде отворена там “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР