Целесъобразно би било Комисията по външната политика в парламента незабавно

...
Целесъобразно би било Комисията по външната политика в парламента незабавно
Коментари Харесай

МВнР иска НС бързо да реши за Македония

Целесъобразно би било Комисията по външната политика в Народното събрание неотложно да свика съвещание с присъединяване на Министерството на външните работи, на което да бъдат разисквани всички налични документи по тематиката Северна Македония, да бъде дефинирана консолидирана българска позиция и да бъдат избрани последващите дейности на българската дипломация.

Това се споделя в позиция на външното министерство във връзка така наречен " Френско предложение ", което в действителност е общо за Председателството на Съвета на Европейски Съюз.

В нея се прецизира, че в случай че това не се случи във допустимо най-кратък период, Министерство на външните работи има мандат само да се придържа към Рамковата позиция, Декларацията на Народното събрание от 2019 година и към заключенията на Консултативния съвет по национална сигурност от 2022 година Отбелязва се обаче, че тяхното наличие не дава отговор изцяло на " френското предложение ".

От известието излиза наяве, че във външното министерство не одобряват за обикновено решението на Министерския съвет всички позиции за Северна Македония да се създават от Народното събрание. Кабинетът зае тази позиция, след поредност от обвинявания, че министър председателят Кирил Петков води друга от формалната политика на външното министерство по тематиката.

От Министерство на външните работи прецизират, че на база препоръчаните от френското председателство документи и отчета на министерството за хода на договарянията и достигнатия в тях стадий до Комисията по външна политика е бил изпратен планът за двустранен протокол, който да се подпише със Северна Македония, дружно със съпроводително писмо, разясняващо неговото наличие, само че след 19 часа в петък не е имало кой да входира тези документи в Народното събрание.

От министерството прецизират, че могат да внесат претенции план за протокол даже през днешния ден, в неделя.

В известието се споделя също, че на този стадий към този момент не съществува справедлива опция за осъществяване на заложените в рамковата позиция краткосрочни критерии до края на Френското председателство на Съвета на Европейски Съюз, което изтича на 30 юни.

В този период било допустимо единствено да има изясненост за идващите стъпки в процеса на европейската интеграция на Северна Македония с всички нужни гаранции за българските ползи и за правата на българите в прилежащата страна.

От петък, когато главните моменти на френското предложение станаха известни, то стана причина за конфликт сред премиера и държавното управление и за поредна офанзива от водача на " ИТН " Слави Трифонов към Кирил Петков.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР