Целебните свойства на пицата, научен труд по известната максима на

...
Целебните свойства на пицата, научен труд по известната максима на
Коментари Харесай

Целебните свойства на италианската пица и защо е трудно да спреш да се чешеш там, където те сърби - наградите Антинобел, 2019

Целебните свойства на пицата, теоретичен труд по известната максима на Козма Прутков за какво е мъчно да спреш да се чешеш там, където те сърби, машина за промяна на памперси, проучване парите на кои страни придвижват най-вече бактерии са измежду тазгодишните носители на Антинобеловите награди, оповестени по традиция на годишна гала в театъра на Сандерс в Харвард.

Така наречените Ig Nobel Prize — занимателен противовес на Нобеловите награди са учредени през 1991 година от американското списание " Annals of Improbable Research " като в началото концепцията е била с тях да се отличават „ научни опити и проучвания, които не могат или по-добре би било да не бъдат повтаряни “. Сега формулировката е поправена и гласи, че премиите се връчват за проучвания, „ които изначало те карат да се смееш, а след това – да се замислиш. " Наградите се връчват всяка година в Харвард, нямат непрекъснат лист с номинации, нито пък паричен еквивалент, само че церемонията по връчването им е едно от събитията, които провокират изключително огромен интерес в света на науката. Тази година бе 29-то подред издание на Антинобеловите награди, а призове бяха връчени в 9 категории. Не е за поверие, само че този път измежду отличените бе и интернационален екип с българско присъединяване, който получи наградата в категория Биология за откритието, че мъртвите намагнетизирани хлебарки се държат по друг метод от живите намагнетизирани хлебарки!  Учените, разгласили своя отчет, озаглавен „ Биомагнитна характерност на живите американски хлебарки ”,  са от Сингапур, Китай, Германия, Австралия, Полша, Сащ, България.

Наградата за Медицина бе присъдена на Силвано Галус за дългогодишните му проучвания на целебните свойства на италианската пица. Организационният комитет, срещнал се в детайли както с първите проучвания на доктор Галус по тематиката, публиувани в International Journal of Cancer, по този начин и с по-късни негови писания, признава с почит, че силата, с която ученият потвърждава качествата на приготвената и изядена в Италия пица да пази от заболявания и гибел са почтени за отбелязване.

Наградата за здравно образование  печелят американските учени Карен Прайор и Тереза Маккин, за това, че ослепително потвърдили безусловното подобие сред индивида и кучето, а по-точно, че цъкането с език (популярен способ при трениране на четириногите) сензитивно покачва успеваемостта при образованието на студенти бъдещи хирурзи.

Награда за анатомия бе присъдена на двама френски учени за премерване на асиметрията на температурата на скротума при голи и облечени пощальони във Франция. Обобщението на този проучвателен план било оповестено още през 2007 година в изданието „ Човешката репродукция “ под заглавие „ Топлинна асиметрия на човешкия скротум “.

С премията за Мир са отличени група учени от Съединени американски щати, Саудитска Арабия, Англия и Сингапур, обяснили научно известната мисъл на Козма Прутков, че едно от трите неща, които е мъчно да спреш, откакто си почнал е да спреш да се чешеш, където те сърби. Учените извели стройна доктрина по въпроса под заглавие „ Удоволствието от чесането: психическа и топографска оценка “, оповестено в Британския вестник по дерматология през 2012 година. Както излиза наяве от него, интензивността на  сърбежа, както и успеваемостта на чесането и равнището на получаваното от него наслаждение не „ корелират между тях “. В хода на опитите било потвърдено, че най-силен е сърбежът на глезена, само че най-голямо е удоволствието от чесането по гърба. 

Японци печелят премията за химия за изцяло забравено проучване от 1995 година, оповестено в „ Архив на оралната биология “. Учените се пробвали (и успели) да оценят на общия размер слюнка, създаван дневно от едно петгодишно дете. 

Изобретателят Иман Фарахбаш пък е първият иранец, почетен с Антинобел, за изобретяването на машина за промяна на памперси, предопределена за приложимост върху човешки бебета. И защото Фарахбахш даже има публикуван патент от Съединени американски щати за изобретението си от предходната година, може да се каже, че това е и една от най-актуалните номинации в тазгодишната гала.

Учени от Турция, Германия и Нидерландия получиха наградата в категория Икономика за откритието кои пари най-бързо предават бактерии. Както самите те съобщиват в обява в списание Antimicrobial Resistance and Infection Control още през 2013 година, едни от най-опасните „ заразопреносители “ са румънските леи, а едни от най-безопасните – хърватските куни.

Германия отнася наградата за логика на психиката, за изобретение, направено още през 1988 година от немския психолог Фриц Щраг, че хората, които държат химикал сред зъбите си, което несъзнателно ги кара да се усмихват, по-често от всички останали считат анимационните филми за смешни
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР