Царство България обявява война на Кралство Сърбия и се включва

...
Царство България обявява война на Кралство Сърбия и се включва
Коментари Харесай

На този ден: България се включва в Първата Световна война

Царство България афишира война на Кралство Сърбия и се включва в Първата международна война на страната на Централните сили
 Прочетете още
На 14 октомври, с манифест на царя, България афишира война на Сърбия. България разполага против нея с две армии – Първа и Втора. Първа войска (с командващ Климент Бояджиев) би трябвало да прекъсне сръбските връзки по Поморавието и Източна Сърбия, навлизайки в тези територии, а Втора войска (начело с Георги Тодоров) – да навлезе във Вардарска Македония, да отреже пътя за оттегляне на сърбите и да предотврати опита за помощ на съдружниците им, които след Дарданелската интервенция са трансферирани в Северна Гърция. Българските армии навлизат в тези територии и ги лишават от сърбите.
При Криволак българите разрушават англо-френските сили и по този начин сръбската войска е принудена да се изтегли през труднопроходимите Албански планини. По-късно тя е трансферирана през остров Корфу на Южния фронт. След разгрома на съдружниците при Криволак, по немска заповед, настъплението е спряно, защото Гърция към момента се колебае на чия страна да влезе. Това избавя силите на Антантата на Балканите от финален погром, и те получават опция да основат нов фронт в Гърция, което и вършат след присъединение на Гърция към страните от Антантата.

Излиза първото издание на детската книга Мечо Пух от британския публицист Алън Милн



„ Мечо Пух “ е една от най-популярните книги за деца (въпреки че създателят ѝ споделя за нея, че тя е предопределена не толкоз за деца, що се касае за детето във всеки възрастен). Неин създател е А.А. Милн и тя е първата от поредицата истории за плюшеното мече Мечо Пух, Кристофър Робин и техните другари от Голямата гора. Издадена е през 1926 година и реализира неотложен триумф както в Европа, по този начин и в Съединени американски щати. Продажбите ѝ надскачат всички върхове в границите на две години след първата ѝ поява. Приема се еднообразно добре от деца и възрастни, преведена е на повече от 25 езика. През 1996 година WaterStone’s – водеща издателска компания в Англия, слага книгата на 17-о място измежду стоте най-четени книги на ХХ век. Следващата книга от поредицата на Милн е „ Вече сме на шест години “ (1927) – алманах с детски стихове с илюстрации на героите от „ Мечо Пух “, а година по-късно излиза „ Къщичката в къта на Пух “.



През 1937 година Уолт Дисни предлага на А.А. Милн да закупи правата над Мечо Пух, с цел да го направи кино звезда. Милн е въодушвен от концепцията, само че съществува едно затруднение – правата към този момент не са негови, а на Шлезинджър. Научавайки за предлагането на Дисни, Шлезинджър желае 50% от облагата от всички следващи филми и артикули с марката „ Пух “. Уолтър и Рой Дисни не одобряват това изискване. През 1961 година Уолт Дисни подписва контракт с Шърли Шлезинджър Ласуел (която наследява правата върху Пух и останалите персонажи от брачна половинка си Стивън Шлезинджър след гибелта му през 1953 г.). Според контракта, „ Дисни “ получава всички права, като дължи на Ласуел лицензионни хонорари от приходите. През 1966 година се появява и първият филм на „ Дисни “ с героите от Голямата гора – „ Мечо Пух и меденото дърво “. Късометражната лента има друг отзив в Съединени американски щати и Англия – американците са очаровани, до момента в който англичаните намират, че филмът омаловажава шедьовъра на Милн. „ Дисни “ издава серия от филми, предопределени единствено за домашно гледане.

Личности родени на този ден:



Ралф Лорен  е американски фешън дизайнер и предприемач, който е измежду легендите в модата. Роден е в Бронкс, комшия е на различен моделиер – Келвин Клайн. Син е на еврейски имигранти от Беларус. През 1968 година пуска първата си сбирка от мъжки облекла. От 1971 година стартира да се занимава и с сбирки на женски облекла. Оценен е на 7,5 милиарда $.



 

Той e дизaйнep, ĸoйтo нe e пoceщaвaл мoднo yчилищe. Tpъгвa oт бeдняшĸaтa ĸлaca и извъpвявa шeмeтния път ĸъм ycпexa пo eдин cтилeн и нeпoвтopим нaчин. Днec aмepиĸaнcĸия дизaйнep, cимвoл нa aмepиĸaнcĸaтa мeчтa и cтила нa бoгaтитe, имa нaд 300 мaгaзинa пo цялостен cвят. Чoвeĸът вдъxнoвeниe e извecтeн днec, ĸaтo мoднa лeгeндa.



Васко Василев  е роден на 14 октомври 1970 година в София. Още от петгодишен има осъществявания пред аудитория, на седемгодишна възраст свири като солист на Българския камерен оркестър в Зала България, под диригентството на Дина Шнайдерман, а две години по-късно записва със Софийската филхармония и основния ѝ диригент Константин Илиев първата си дългосвиреща плоча.
На 10 години получава Правителствена стипендия и отпътува за Москва, където е признат в Централното музикално учебно заведение към Московската консерватория (за даровити деца), след което Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в град Пловдив. В този интервал от седем години печели Международните състезания „ Жак Тибо “ в Париж, „ Карл Флеш “ в Лондон и „ Паганини “ в Италия.

През 1994 година става най-младият концертмайстор на оркестъра към Кралската опера – Лондон, с който постоянно свири и като солист. Изпълнява както типичен творби, по този начин и музика с по-модерно звучене. Свири еднообразно добре както на класическа цигулка, по този начин и на цигулка, чийто тон се обогатява и усилва благодарение на електронни средства. Свирил е на концерти в 40 страни. Преподавател е в Лондон и Валенсия. Свирил е със световноизвестни реализатори като Лили Иванова, Майкъл Джаксън, Мадона, Стинг, Пласидо Доминго и други. Свири с цигулка „ Амати “, от която в света съществуват единствено 10 екземпляра, на възраст към 305 година

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР