Царски вагон, произведен преди 104 години в заводите на някогашната

...
Царски вагон, произведен преди 104 години в заводите на някогашната
Коментари Харесай

Царският вагон на принц Кирил отпътува за София от Стара Загора


Царски вагон, създаден преди 104 години в заводите на тогавашната Австроунгарска империя за потребностите на принц Кирил Сакскобурготски, отпътува от Стара Загора за София. До в този момент той ръждясваше на старозагорската гара, само че стана ясно, че е закупен от Столична община. Предстои да бъде реставриран и експониран в парка Врана.

Вагонът от царската комбинация е дошъл в Стара Загора през 1958 година. Той е употребен през Първата и Втората международна войни, возел е както принц Кирил по този начин и цар Борис Трети. Никой не знае къде са изчезнали мебелите, с които е бил обзаведен. В салона, където се е поднасяла храната още личат местата за няколко стенни часовника, отмерващи друго европейско време. Запазени са бронзови ръкохватки и табелки, указващи годината на построяването и мястото.

Днес специфичен кран подвигна 18-тонната структура. Съобщението за преместването на вагона изненада неприятно регионалният шеф на Стара Загора. Пред БГНЕС Гергана Микова бе безапелационна, че със свое писмо до министерството на превоза е поискала царския вагон да бъде възложен на Стара Загора. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР