Църквата почита днес паметта на св. Теодор Тирон. Главният празник

...
Църквата почита днес паметта на св. Теодор Тирон. Главният празник
Коментари Харесай

Почитаме св. Теодор Тирон, Тодоровден е на 12 март |

Църквата уважава през днешния ден паметта на св. Теодор Тирон. Главният празник за него обаче се прави в първата събота от Великия пост (Тодоровден), за възпоминание на чудото, станало няколко десетилетия след неговата гибел. 

Тази година Тодоровден е на 12 март, а Великденският пост е от 7 март до Великден 24 април. 

Царете Максимиан и Максимин, които живеели при започване на IV век, заповядали да принуждават християните да принасят жертви на боговете.

В това време в град Амасий, в малоазийската област Понт, се намирал един млад боец, на име Теодор Тирон. Когато началникът на полка желал да го принуди към жертвоприношение, Теодор му декларирал, че е християнин и няма да принесе жертва на идолите. Началниците на войските и на града го убеждавали да се покори, след това го оставили краткотрайно, като се надявали, че ще се вразуми и покори на тяхната воля. Но това не се случило. 

Преследванията на християните траяли, тези, които не желали да принасят жертви на идолите, били затваряни в тюрма. Теодор ги съпровождал, като ги увещавал към неотстъпчивост и самообладание. През една нощ Теодор запалил един от основните идолски храмове. Това забелязали някои езичници, които донесли за него на градоначалника.

Управителят повикал Теодор на съд. Той признал постъпката си и шефът заповядал да го бият и го заплашил с още по-жестоки мъчения. Но Теодор умерено му дал отговор, че не се бои от страдания, тъй като упованието на бъдещите богатства му дава сили.

Управителят заповядал да отведат Теодор в тюрма, а вратата да заключат и запечатат, тъй като желал да го умори посредством апетит. Но Теодор не се сломил пред мъченията, на които бил подложен - с стоманени куки. Той бил изгорял на клада. Една благочестива християнка, на име Евсевия, взела останките на светия страдалец, погребала ги вкъщи си в град Евхаита и всяка година правила помен за него.

Петдесет години след гибелта на св. Теодор гонителят на християните император Юлиан Отстъпник (332 - 363) продължавал да желае възвръщането на езичеството. Знаейки, че 40 дни преди Великден християните съблюдават непоколебим пост, решил да се подиграе с тях и да ги принуди да ядат идоложертвена храна. Император Юлиан наредил на градоначалника в Цариград да напръска скрито с кръв от идолски жертви всички постни храни на пазара и християните, като ядат, въпреки и без да знаят, да се осквернят и така да бъдат подиграни и оповестени за езичници. Градоначалникът сторил, каквото му било заповядано.

Църковното поверие споделя, че св. Теодор Тирон се явил на Цариградския Архиепископ Евдоксий, известил му наредбата на Юлиан Отстъпник и му заръчал да заяви това на правилните - да предизвести християните през тази седмица да не вземат никаква храна от пазара. На запитването на Архиепископа: какво да ядат през тия дни, св. Теодор дал отговор: да си подготвят коливо - жито, то да им бъде храната. Архиеп. Евдоксий запитал: кой е този, с който приказва, и св. Теодор му известил името си. Предупредени за наредбата, християните не взимали никакви храни от пазара. Юлиан схванал, че лукавият план е оголен, останал опозорен и пуснал неосквернена стока на пазара.

Оттогава за признателност на Първата събота от Великия пост Църквата възпоменава паметта на св. великомъченик Теодор Тирон. За спомен на случилото се се вари жито, което се благославя в по време на богослужението в храма.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР