Цар Симеон II удостои пловдивския митрополит Николай с Великия кръст

...
Цар Симеон II удостои пловдивския митрополит Николай с Великия кръст
Коментари Харесай

Царят удостои с орден митрополит Николай СНИМКИ

Цар Симеон II удостои пловдивския митрополит Николай с Великия кръст на династичния медал „ Св. Александър “. Това се случи в края на Архиерейската света Литургия, която владиката отслужи в неотдавна възобновения параклис „ Св. Иван Рилски “ в двореца „ Врана “.



Отличието беше връчено в наличието на кмета на Пловдив Здравко Димитров, брачната половинка му Меглена Здравкова и командира на Съвместното командване на специфичните интервенции ген.-майор Явор Матеев. На 19 октомври православната черква празнува отец Йоан Рилски Чудотворец.

„ Ваше Високопреосвещенство, от все сърце държа да изкажа дълбоката си благодарност персонално към вас и към цялата Пловдивска епархия за великодушната поддръжка и помощ, с помощта на която през днешния ден можете да служите в този параклис “, сподели царят. По време на връчването на ордена митрополит Николай не скри, че е сюрпризиран от високото отличие и ненапълно обезпокоен от непредвидения знак на внимание.



„ Разбираме, че това е знак за Вашето особено снизхождение не към нас, а към Българската православна черква и ми позволете да кажа, че разбирам Вашия акт, Ваше Величество, тъкмо по този метод. Този знак ще отнесем в Пловдив и ще сложим на почетно място, тъй че нашите клир и миряни, а и тези които ще дойдат след нас, да го виждат и да знаят какъв брой топли и учредени на взаимно почитание и респект са били връзките сред Българската православна черква и българската държавност в лицето на един от нейните стожери, какъвто сте Вие “, съобщи владиката.



Той акцентира още, че цар Симеон II постоянно е осъзнавал, че вярата и държавността са свързани в неразрушима връзка. „ Никога няма да забравим Вашите заслуги за превъзмогване на печалния ерес в нашата Православна черква и за подсилване на църквата - институцията, която има най-големи заслуги за съхраняването на българския народ през вековете и която е извикала към нов живот Третата българска страна.


Третата българска страна, която в 65 години от своето 143-годишно битие е била ръководена от Вашите предшественици и от Вас. А Вашите предшественици, както и Вие самият, всеки път са се грижили за духовното въздигане на българския народ с религия в Бога, за положителното на Отечеството”, добави митрополит Николай.



Духовното празненство приключи с многолетствие провъзгласено от протодякон Илиян Александров.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР