Трябва все пак да се разгърне пропагандата на здравословния начин

...
Трябва все пак да се разгърне пропагандата на здравословния начин
Коментари Харесай

Алкохолни изпарения в бункера. Путин се бори с алкохолизма на чиновниците - Свят

„ Трябва въпреки всичко да се разгърне пропагандата на здравословния метод на живот. Трябва просто да се заемем с това, а не да си затваряме очите и да си мислим, че това е нещо второстепенно: пили са си мъжете и ще не престават да пият. “

Такова заявление направи в средата на август Владимир Путин при среща с вр. и. д. губернатор на Владимирска област Александър Авдеев.

Путин посочи тогава, че в границите на битката с алкохолизма „ няма потребност нищо да се не разрешава, няма потребност прекалено да се покачват цените, акцизите “. Обратно, належащо е „ поощряване на здравословния метод на живот “, както и „ насърчаване на инфраструктурата за спорт и превръщане на нужното внимание на културните обекти “.

Няколко дни по-рано Путин се срещна с различен губернатор, ръководителя на Кировска област Александър Соколов. И президентът на Русия още веднъж приказва за алкохола - или по-скоро за " високото равнище на алкохолизация на популацията " в промишлените градове на района. „ Няма потребност да замитате нещо под килима, да лустросвате, би трябвало да се справите с най-належащите проблеми “, прикани Путин Соколов. — Моля ви да обърнете внимание на това.

По-рано Путин в никакъв случай не е приказвал толкоз постоянно за проблемите с алкохолната взаимозависимост в Русия. Един от редките мнения по тази тематика пристигна от неговата уста по време на обичайна конференция през 2016 година Там публицист попита президента за битката с търговията с механически алкохол, откакто 77 поданици на Иркутск бяха отровени до гибел с индустриален алкохол. Путин отговори тогава, че " алкохолизацията " в действителност е " проблем " за Русия. Той обаче незабавно добави оптимистично, че да вземем за пример в страните от Северна Европа пият тъкмо толкоз (което не е правилно ).

Това, което прави още по-странни изказванията на Путин на срещи с губернатори, е, че нито Владимирска, нито Кировска област са измежду районите с най-високо равнище на алкохолна взаимозависимост измежду популацията. Министерството на здравеопазването на Руската федерация не дава статистика по този индикатор за всички субекти на федерацията, само че ведомството заяви, че най-лошо е ситуацията в Далечния изток и северната част на страната, както и в региона на Пенза. Президентът обаче не е приказвал за „ алкохолизирането на популацията ” с техните губернатори.

Източник на Медуза, непосредствен до Кремъл, изясни, че споменаването на тази тематика е изненада и за губернаторите, защото тя не е „ даже измежду първите 10 тематики “ в тези райони: „ Това не е нещо, което тревожи хората “. Според източника на Медуза Соколов и Авдеев са били озадачени и не разбирали за какво президентът внезапно приказва за това. Говорителят на президента Дмитрий Песков сподели пред Медуза, че изказванията на Путин се дължат на обстоятелството, че районите на Соколов и Авдеев „ излизат от общата наклонност “ от последните години за понижаване на потреблението на алкохол в Русия.

Други два източника на Медуза, близки до администрацията на съветския президент, обаче упорстват, че Путин не е направил това поради статистиката. Според тях президентът почнал да обръща особено внимание на този проблем, защото на фона на войната в Украйна съветските чиновници са почнали да пият алкохол доста по-често и доста повече. Путин е изключително угрижен за положението на „ някои хора от най-близкото си обграждане “, акцентират източниците на Медуза.

„ Хората се освобождават от напрежението, пристигнал през февруари. Това са министри, техни заместници, даже някои вицепремиери, чиновници на президентската администрация и Съвета за сигурност, някои ръководители на държавни корпорации, губернатори “, споделя един от събеседниците. Той също по този начин означи, че главната причина за този „ стрес “ е обвързвана с действителните вреди, нанесени на Русия от нашествието и глобите, до момента в който Путин сякаш счита, че формалните лица би трябвало елементарно да се оправят с тези проблеми.

Както Медуза писа по-рано, до 24 февруари съвсем никой от съветските публични лица не е знаел, че президентът е решил да стартира пълномащабна война с Украйна, тъй че доста от тях са били изцяло комплицирани в първите месеци на войната и „ не знаеха какво да вършат “.

„ Хванаха се (през февруари) за чашката. Някои хлътнаха. “ - заключи един от източниците.

При товае двама събеседници на Медуза, близки до Кремъл, означават, че съгласно техните наблюдения неуспехите на Русия на фронта не се отразяват на отношението на служителите и висшите мениджъри към алкохола: „ Те си имат своя война, свои си проблеми. “

Източници на Медуза считат, че обстановката с потреблението на алкохол измежду висшите съветски чиновници и бюрократи е почнала да тревожи Путин, защото „ дисциплината е почнала да страда “: „ Някой изчезва преди значимо събитие, някой рапортува неразбираемо и комплицирано. Широката аудитория към този момент го вижда. "

Събеседниците смятат, че Путин няма да тръгне да уволнява провинилите се: „ Засега ще има единствено подмятания и меки настоявания “. Ситуацията обаче може да се промени: съгласно източници на Медуза преди няколко години един от съветските губернатори към този момент е изгубил поста си точно заради пристрастяване към алкохола.

Самият Путин, както настояват медиите, в този момент съвсем не пие (за разлика от студентските му години). Но, пък да вземем за пример, обществено беше разказал по какъв начин един път чествал рождения си ден с китайския президент Си Дзинпин: „ Няма да укривам, изпихме по чашка водка, просто нарязахме някакъв колбас “.

Путин беседва и с производителите на алкохол, които на среща с президента споделиха, че „ руснаците безусловно са откърмени с алкохол “. Президентът не се съгласи с това изказване и съобщи: „ Аз съм откърмен с майчиното мляко. <...> Даже положителният, първокачествен алкохол въпреки всичко е изработен на спиртна основа. Сила дава за доста малко време, а след това... "

През 2020 година пък Путин беше споделил: „ Напоследък се пробвам да не пия бира. Расте ми шкембето. "

* Заглавието е на OFFNews.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР