Трябва да засилим процеса на имунизация. Това е единственото, което

...
Трябва да засилим процеса на имунизация. Това е единственото, което
Коментари Харесай

Всяка година ще трябва нова ваксина срещу ковид, предвижда акад. Петрунов

Трябва да засилим процеса на имунизация. Това е единственото, което може да ни избави и да понижи разпространяването на инфекцията и най-важното – да нали тежките случаи в отделенията и смъртните случаи. Новото Министерство на здравеопазването би трябвало да работи в тази тенденция.

Това заявиява акад. Богдан Петрунов, един от водещите експерти в региона на имунологията и алергологията в България и някогашен шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания (1993-2010 г.), пред организация БГНЕС.

Ученият е последовател на имунизацията и съгласно него тя би трябвало да е наложителна за съответни специалности.

" Това са лекари, учители, служители на реда, пожарникари, административни служащи, без това няма да може да се спре епидемията. Това се прави в редица западни страни и ние би трябвало да вземем образец от тях, че без такава наложителна имунизация няма да може да се оправим с епидемията”, сподели акад. Петрунов.

По думите му, ограниченията не нарушават права. " Аз мисля, че не се нарушават никакви права, нарушават се правата на тези хора, които умират всеки ден. По 300 души дневно. Всеки би трябвало да прояви нужното схващане и разсъдък, да направи това, което е единственото допустимо, с цел да понижим резултата на епидемията. Не желаеш да се имунизираш – добре, само че ти няма да бъдеш служител на реда, доктор, административен чиновник или би трябвало да правиш два пъти седмично проби, с цел да докажеш, че не си инфектиран. Това е изцяло естествена политика ", твърди ученият и добави, че би подкрепил локдаун за неимунизирани, както е във Франция, да вземем за пример.

" Смятам, че не е редно хора, които отхвърлят съществуването на пандемията да имат достъп до медийна изява. Всеки има право на глас, само че когато това мнение опонира на науката и публичния интерес, би трябвало да има ограничаване ", сподели ученият и разгласи, че застава зад политиката на работа против подправените зелени документи.

Акад. Петрунов съобщи още, че четвъртата бустерна доза е нужна, също и ваксинирането на деца.

" Три до шест месеца след третата бустерна доза е добре да се направи четвърта доза. Не би трябвало да има съмнение. Ще би трябвало всяка година евентуално да се създава нова ваксина, която да дава отговор на новите разновидности. Ще бъдем принудени всяка година по веднъж да вършим имунизация с оглед да поддържаме този имунитет”, предвижда ученият и показа, че съгласно него децата също би трябвало да се ваксинират.

" Те са една от веригите за разпространяване на инфекцията. Големите компании създават и ваксина за деца от 6 месеца до 5 годишна възраст. Тя към този момент се намира в трета фаза на изпитване. До средата на идната година ще я дават, което е изцяло обикновено. Няма никакви странични реакции. Това би трябвало да се разбере от родителите. Призовавам хората да имат вяра на науката. Скоро няма да се освободим от COVID-19, би трябвало да го превърнем от пандемия в ендемия ", счита ученият.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР