Трябва да се намери взаимноприемливо решение – земеделските производители да

...
Трябва да се намери взаимноприемливо решение – земеделските производители да
Коментари Харесай

Румен Христов: ПП-ДБ да вземат Външно, но да отстъпят останалите 19 министерски поста

Трябва да се откри взаимноприемливо решение – земеделските производители да правят отстъпка малко, държавното управление – също, уточни пред БНР проф. Румен Христов, народен представител от ГЕРБ-СДС и някогашен аграрни министър.

" Вече сме в почнала финансова година – с признат бюджет и сложни, да не кажа невъзможни, стъпки за намиране на спомагателни средства. Ако тръгнем да търсим спомагателни средства отвън бюджета на Министерството на земеделието, най-вероятно ще стартираме да приказваме за актуализация на бюджета. А пред България има една огромна цел - влизането ни в еврозоната от първи януари. Допълнителни разходи в бюджета биха означавали нарушение на бюджетния недостиг от 3%.

Това не значи, че земеделските производители не са в тежко състояние. Тези митинги ще оказват помощ малко  брюкселските служители да спрат с техните безкрайни условия и администрация, която затруднява земеделските производители. От друга страна ще забавят използването на зелената договорка, която прави неконкурентни  европейските производители на земеделска продукция ".

Той изясни, че от ГЕРБ-СДС са безмълвни във връзка с земеделските митинги, тъй като има държавно управление, което ръководи - " има министри на земеделието и на финансите ".

" Логично е този, който носи отговорността в изпълнителната власт, да  води договарянията.

На изключителна комисия в Министерството на земеделието депутатите от всички парламентарни групи поехме ангажимент, че седемте незабавни закона, които касаят земеделието и за които се упорства от протестиращите, ще бъдат одобрявани ускорено ".

Румен Христов отхвърли обвиняванията, че ГЕРБ може да стои зад митингите на земелците.

" Никой не може да стои зад толкоз добре проведени структури. Разполагат с техника, която могат да използват  и за блокиране на пътища. Не е е необходишмо някой да ги координира ".

Той разяснява визитата в Нидерландия на премиера Денков, който ще организира среща с Марк Рюте.

Христов прави оценка като вярна стъпка отхвърли от пътешестване до Съединени американски щати на премиера, който остана, с цел да договаря със земеделските производители.

" Рюте, който е министър-председател в оставка, е с голям опит в Европа. Има контакти със своите сътрудници. Приемам приемането ни по въздух и вода в Шенген като триумф ".

Борисов може да реши какъв да е министър на външните работи след ротацията.

Румен Христов проучва желанието на ПП-ДБ да посочат външен министър след ротацията.

" Странно е откакто е записано, че господин Денков става вицепремиер и министър на образованието, в този момент да се демонстрира предпочитание да оглави външно министерство ".

Те съпоставят това ведомдство с 19-те министерски поста, с които разполагат, счита той.

" След като е толкоз значим, да се заменяем - да вземат външно министрество, а останалите да бъдат дадени на ГЕРБ-СДС ".

Но динамиката  е изключителна, означи Христов.

" Ние сме в един турболентен развой. Нормално  е всяка политическа групировка да пази своите министри и ресори. Крачките са свързани с разискване и разбор. В началото сме ".

Румен Христов не приема тезата, че Делян Пеевски ще реши всичко.

" Трябва да намерим най-хубавите хора за обособените ресори ".

Не се спрягат други имена за външен министър на този стадий, с изключение на на Мария Габриел, изясни още той и уточни, че не е чул да се разисква това на Марин Райков.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР