Трябва да променим обществените нагласи за ролята на жените в

...
Трябва да променим обществените нагласи за ролята на жените в
Коментари Харесай

Жанет Захариева: Ключово важно е да увеличим дела на жените с дигитални умения

Трябва да променим публичните настройки за ролята на дамите в софтуерния свят, споделя Жанет Захариева, основен консултант на УС на Vivacom. Тя е магистър по право, магистър по инженерна геология и лекар по „ Телекомуникации “. Кариерата ѝ е напълно отдадена на връзките, медиите и осведомителните технологии. Жанет е един от посланиците на световната обучителна стратегия „ Women in tech “. Програмата има за цел да образова дами на съществени цифрови умения, с които те да се преквалифицират или да се върнат на пазара на труда.

 - Г-жо Захариева, вие сте един от посланиците на плана " Жените в технологиите ". Разкажете ни по какъв начин програмата разпростира капацитета на дамите и какви благоприятни условия обезпечава на тези, застрашени от обществено изключване?

- Програмата е предопределена за дами, които желаят да придобият базови цифрови умения или да покачат компетенциите си в тази област. Тя се осъществя взаимно с Министерството на труда и обществената политика, Хуауей Технолоджис България като са ангажирани потвърдени преподаватели от Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи. Интересът е голям – записали са се повече от 600 дами на възраст сред 18 и 78 години. Срещнах се с две от групите - едната завършваше едномесечния си обучителен курс, а другата таман го започваше. Имах удоволствието да беседвам с участничките и желая да споделя с вас откровеното си почитание към тях. Те са съумели да преодолеят себе си, да излязат от зоната си на комфорт и да се захванат с материя, която им е непозната. Изисква се кураж да признаеш дефицитите си и да предпримеш дейности за превъзмогването им. Завършилите програмата споделят задоволство от постигнатото. Това, което мощно ме впечатли, е, че доста от тях се интересуваха по кое време ще е идващият курс, в който ще могат да надградят наученото с нови пълномощия. Проектът „ Жените в технологиите “ е същинско приложение на концепцията за учене през целия живот. Убедена съм, че тези дами към този момент имат апетита да научават повече и повече за технологиите и да ги приложат в работата си, в обществения си живот, в общуването. Така те ще бъдат по-пълноценни, по-конкурентоспособни в новата действителност, доминирана от технологиите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР