Трябва да познаваме и тачим историята на нашия град. Това

...
Трябва да познаваме и тачим историята на нашия град. Това
Коментари Харесай

Кметът на Видин: Трябва да познаваме и тачим историята на нашия град

Трябва да познаваме и тачим историята на нашия град. Това съобщи доктор при визитата си в Държавен списък – Видин, където дружно със заместник-кмета Борислава Борисова разгледаха гостуващата фотодокументална галерия „ Възкресение на свободата “. Експозицията беше показана на 6 април – датата, на която преди 143 години Видин е освободен, а Иззет паша предава ключовете на града.
Съществуват неразрушими връзки сред България и народите, чиито воини са оставили костите си по нашите земи по време на Освободителната война от 1877 – 1878 година, съобщи кметът, разглеждайки показаните документи и фотоси. „ Тази галерия е доказателство, че почитаме светлите исторически дати и помним и сме признателни на тези, които са ни помогнали в този сложен за страната ни миг “, съобщи доктор Цветан Ценков.
 Д-р Цветан Ценков: За развиването на Видин е значимо централната и локалната власт да работят дружно Д-р Цветан Ценков: За развиването на Видин е значимо централната и локалната власт да работят дружно
Кметът на Видин организира срещи с водачи на листи в 5-ти Видински многомандатен изборен регион. Инициативата за това е на доктор Ценков,...
Изложбата е показателна и с това, че е резултат от взаимните старания на българските, съветските, румънските и хърватските архиви, означи началникът на видинския списък Светлана Кръстева. „ Направена е за 140-годишнината от Освобождението, само че ето, във Видин пристигна на 143-ата годишнина и е все по този начин настояща. А най-хубавото е, че с обединените старания на архивните институции на няколко страни демонстрираме документи, които до момента не са били представяни пред българска аудитория “, изясни Кръстева. Тя описа, че в изложбата са включени документи, фотоси и гравюри, представящи воюващите страни, хода на военните дейности, живота по време на войната и нейния финален стадий – подписването на Сан Стефанския и на Берлинския кротичък контракт.
По време на визитата си в Държавен списък – Видин доктор Ценков показа със Светлана Кръстева концепцията си във Видин да бъде направена Алея на славата. Там паметни плочи с надписи да „ описват “ за видни исторически персони от нашия край – герои от въстанията и войните, революционери, будители, дали своя важен принос както за своето отечество, по този начин и за Родината. „ Тази Алея на славата ще покаже, че ние тачим историята. За страдание, не познаваме задоволително добре историята на нашия град, по тази причина би трябвало да напомним на днешните видинчани какви славни персони е дал Видин, с цел да се гордеят “, показа видинският кмет.
Началникът на видинския списък приветства сходна самодейност. „ През 1938 година Видинската община взема решение при започване на Крайдунавския парк, в региона на театъра да се сложи монумент на Георги Сава Раковски. Идеята тогава е да се направи една алея с монументи на възрожденци и герои, която да стартира точно от този бюст-паметник, само че това по този начин и не се реализира “, описа Светлана Кръстева, като увери, че видинският списък ще спомага с нужната документална информация, с цел да се реализира най-сетне това хубаво желание.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР