Трябва да има яснота относно изграждането на Протонен център у

...
Трябва да има яснота относно изграждането на Протонен център у
Коментари Харесай

Специалисти: Държавата трябва да осигури средства за изграждането на Протонен център

Трябва да има изясненост по отношение на построяването на Протонен център у нас, откакто планът бе изваден от Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ), а страната би трябвало да влезе в ролята си и да обезпечи средствата за реализацията му.  

За това приканиха на конференция наши водещи експерти, които са част от Инициативния комитет за построяването на подобен център – проф. Иглика Михайлова, шеф на Клиниката по лъчелечение в УСБАЛО „ Проф. Иван Черноземски “, проф. Елена Пиперкова, шеф на Клиниката по ядрена медицина в същата болница и проф. Елица Енчева, шеф на Клиниката по лъчелечение в УМБАЛ „ Св. Марина “ – Варна.

Проф. Михайлова изрази мнение, че този център може да бъде построен в период от 3 – 3,5 години, като това би коствало до 115 млн. евро.

„ Оптималният вид би бил Протонният център да бъде надграждащ и да се разположи във към този момент действителен, развъртян център за лъчелечение, в огромна онкологична болница, с готови експерти. а не да се построява нов център, което би коствало доста по-скъпо “, сподели тя.   

По думите на проф. Иглика Михайлова от преимуществата на лекуването с протони ще могат да се възползват към 600 пациенти годишно, част от които деца.

„ Този план бе създаден през 2019 година от екип на УСБАЛО и показан пред парламентарната Комисия по опазването на здравето. Той бе утвърден и включен в ПВУ, по-късно по незнайни аргументи бе изваден от него и бе дадено държавно финансиране. Обществото би трябвало да е наясно с изгодите от това лекуване. При децата то е доста уместно, тъй като дозата е доста ниска в здравите тъкани и органи и те могат да завършат своя напредък. При възрастните има приложение при тумори на глава и шията, при локализации наоколо до значими органи, при рецидивиращи тумори “, уточни проф. Михайлова. 

Според проф. Елена Пиперкова има редица случаи, при които туморите се намират доста покрай сериозни органи, костен мозък, сърце, огромни кръвоносни съдове и протонната терапия би могла да обезпечи внезапно рухване на дозата при лъчелечение и неявяване на нежелани странични увреждания. Тя бе безапелационна, че в един Протонен център у нас ще могат да се лекуват и пациенти от прилежащи страни, каквато концепция е била обсъждана за първи път още преди години. 

Проф. Елина Енчева уточни, че където и да бъде построен центърът, от него ще има изгода за цялото общество.

„ Това е една дълготрайна инвестиция с доста огромна възвращаемост, животът на сходна технология е 20-30 години “, добави тя.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР