Трябва да гарантираме определени ценови равнища на няколко основни групи

...
Трябва да гарантираме определени ценови равнища на няколко основни групи
Коментари Харесай

Проф. Румен Гечев: БСП настоява за необлагаем минимум от 760 лева

" Трябва да подсигуряваме избрани ценови нива на няколко съществени групи артикули - месни артикули, мляко, олио, електричество. Редица страни от Европейски Съюз постановат таван на цените на основни артикули, които са значими за виталния им стандарт. " Това съобщи националният представител от " Българска социалистическа партия за България " проф. Румен Гечев в предаването " Здравей, България " по Нова телевизия във връзка ограниченията, които левицата предлага за актуализацията на бюджета през юни. Той добави, че европейската процедура е страната да заплати разликата сред тавана на цената и действителната пазарна цена.

Социалистът посочи и втора мярка, която се ползва в цяла Европа като се изключи България и Дания - диференциран Данък добавена стойност.

За необлагаемия най-малко

Третата мярка, за която ще настояваме, е да има необлагаем най-малко - всички фамилии, без значение от техния приход, първите 760 лева от тяхната заплата да не се полза с 10% - това са 76 лева Ние направихме планове и считаме, че без опасности към актуалната обстановка можем да разчитаме на 2,5-3 милиарда лева в допълнение, които да бъдат включени в този пакет. Тоест това, което предлагаме на нашите сътрудници, е на основата на опита на Европа и в границите, в които българската стопанска система може да си го разреши, сподели още проф. Гечев. И даде образец със прилежаща Гърция, която подхваща директно субсидиране на цените на горивата, на природния газ.

Депутатът посочи, че ограниченията, които предлага левицата, се одобряват от държавните управления на Европа, без значение дали те са съдружни, десни или леви. " Нашите сътрудници от Европейския съюз взимат решения в интерес на техните нации и за стабилизация на техния бизнес. Българска социалистическа партия предлага разсъдък, успокоение и дейна роля на страната в тези сложни времена ", акцентира проф. Гечев.

За избора на шеф на Българска народна банка

След като беше оттеглена една от кандидатурите за шеф на Българска народна банка, ние нямаме желание да задълбочаваме раздора и да подкрепим другата кандидатура, разяснява Румен Гечев новите събития към избора за шеф на Българска народна банка, припомняйки позицията на Българска социалистическа партия, че обединението е трябвало още първоначално да излезе с единна кандидатура.

На въпроса за какво от Българска социалистическа партия не са издигнали личен претендент за началник на Българска народна банка Гечев отговори: " Ние сме по-малкият сътрудник в коалиция и подходихме заслужено и умерено и изчакахме да забележим какво ще предложат нашите сътрудници ".

" И да не изберем тази или другата седмица нов шеф на Българска народна банка, имаме си екип, който продължава да ръководи до новите избори. Ако не се избере нов шеф на финансовата институция, отпред ще остане сегашният началник на Българска народна банка Димитър Радев. А да му бъде препоръчан още един мандат - всичко е допустимо. Може да има и нови оферти, акцентира той.

Имаме доста съществени стопански и външнополитически провокации и обединението няма право да не е в добра форма и да не ги взема решение. Доколкото зависи от Българска социалистическа партия, ние поставяме и ще продължим да поставяме старания за успокоение, за разсъдък и за използване на европейски опит, сподели още по тематиката проф. Гечев.

За износа на оръжие за Украйна

Депутатът бе безапелационен, че в случай че Народното събрание вземе неразумното решение за изнасяне на оръжие за Украйна, левицата няма да взе участие в това решение и ще излезе от обединението. " Беше казано напълно ясно от госпожа Нинова, че в случай че има решение на Народното събрание, а аз се надявам такова нещо да няма, че тя няма да подпише решението. Това значи, че Нинова ще напусне държавното управление, а Българска социалистическа партия - обединението. Тогава отиваме на нови избори ", сподели Гечев.

Въпросът е България да не взе участие в този братоубийствен развой, защото, първо, самото положение на българската защита е доста тежко, и, второ, сходно присъединяване ще докара до доста тежки политически и стопански последствия. Не можем да се съгласим нашата страна, най-слабо развитата в Европейски Съюз, която има доста огромна степен на взаимозависимост от стопанските системи на Русия и на Украйна, да понасяме най-големите удари, за сметка на българския народ, съобщи Румен Гечев, като добави: " Вярно ли е, че 80% от българския народ не желае да взе участие с оръжие в този спор? Вярно е. Тогава какъв ще бъде резултатът за тези, които ще вземат решение да тласнат народа в тези сложни условия към нови избори? Те ще понесат голяма политическа цена. Българска социалистическа партия няма да бъде виновникът, в случай че отидем на избори. Ние внасяме успокоение и предлагаме решения, които са в интерес на нашия народ, а не на други страни. "

Сценарият с модернизацията на армията е злокобен

Българската войска би трябвало да се модернизира. Армиите на всички места са скъпи и модернизацията е обвързвана с разходи. Проблемът обаче не е единствено в това. Притеснява ме като българин отношението на нашите сътрудници. Основният ни сътрудник НАТО - Съединени американски щати се държат с българския политически хайлайф като с плебеи. Като празна кратуна, която подритват господарите в НАТО, съобщи Румен Гечев пред БСТВ. Вие си спомняте през 2019-а, когато се обсъждаше договорката с Ф-16, Българска социалистическа партия гласувахме изрично срещу. С сътрудниците няколко пъти четохме контракта тогава в така наречен секретна секция. Не е загадка, че това е извънредно позорен контракт за България. Всичките екстри и плюсове са за американското държавно управление и Пентагона. Всички минуси са за България, напомни Гечев пред БСТВ.

Какви са причините?

Първо, самолетите Ф-16 в тази договорка са най-скъпи, съпоставено с всички останали, които са предмет на контракти с други страни. Второ, заплащането в задатък на 100% за чертежи, за аероплан, който мисля, че още не е създаден, е цялостен парадокс. На трето място - договорът е позорен, защото там гаранцията на самолетите е единствено 6 месеца. Една кафеварка да си купите в България, гаранцията по БДС е 2 години. Самолет за 200 млн. $ с гаранция 6 месеца! Докато пристигна от Съединени американски щати, до момента в който тук го оборудват, гаранцията му ще е изтекла. Освен това ремонтите ще костват стотици милиони.

Тези самолети са с ненапълно въоръжение - с бомби без ориентиране и други такива детайлности, които и господин президентът загатна. Следователно ние плащаме за самолети и съоръжение, което не е окомплектовано, т.е. самолетите няма да са в бойна подготвеност. На всичко от горната страна американската страна си резервира правото в контракта да увеличи цената с 10% без предизвестие. Ако сметнем - на 1,6 милиарда $ 10% са 160 милиона $ от горната страна, което те надали ще пропуснат да употребяват, съобщи проф. Гечев.

Най-страшното обаче е, че

не са планувани никакви неустойки

по осъществяването на контракта. Правителството на господин Борисов, господин Каракачанов - тогава министър на защитата, и о.з. ген. Попов - началник на комисията в Народното събрание, си скъсаха ризите да ни изясняват какъв брой преференциална е договорката. През юли 2019 година господин Борисов пред българските посланици сподели, изтъквам: " Лично аз настоях авансово да платим 100% Ф-16 ".

Той бил настоял. Мисля, че той тогава се изфука, защото в самия контракт в действителност има такава уговорка. Но в случай че това е по този начин, допускам, че деликатно ни гледа основният прокурор и прокуратурата на Република България. Вероятно ще имаме авиация в бойна подготвеност едвам към 2030 година, защото в този момент американската страна споделя следното:

" Благодарим ви за 1,6 милиарда $. Ние ги въртим доста хубаво в бедна Америка. А вие, прислужници и празни кратуни (политическия елит), които ни подписахте този контракт, обяснявайте на своя народ къде са парите! "

Трагедията продължава. Експерти на Военновъздушни сили, в това число и президентът Радев, изясняват, че защото изтича ресурсът на Миг 29, има един интервал от няколко години, в който няма да имаме никакъв летящ аероплан. Това значи, че всички летци отпадат. Те би трябвало да бъдат освободени, защото няма на какво да летят. Идва ми една концепция - най-вероятно ще би трябвало да летят на делта планери от Витоша. Няма самолети, няма съоръжение. Техниците и инженерите ще се разбягат. А да изградиш една авиация от нулата след няколко години спиране, това значи, че просто е

застрашена сигурността на българската страна

Обидно ми е и се срамя като българин, че представители на нашата страна могат да продадат интереса на нашия народ по подобен метод, съобщи Румен Гечев пред БСТВ. Убеден съм, че това закъснение на доставките не е инцидентно. Някой желае тъкмо това - да бъдат разсипани Военновъздушни сили на Република България. Защо? Летят ли към този момент самолети на НАТО от други страни в България? Продължава ли усъвършенстването на българските летища? Продължава. Защо по този начин? Няма български самолети. Временно за няколко месеца ще има тук 4 самолета Ф-35. Сигурен съм, че те от 4 ще станат повече. И малко по малко в България ще има малко повече бойци, малко повече непознати танкове и единствено непознати самолети.

Какво става с българската страна? Имам терзание, че сюжетът е доста по-зловещ от това, което ни наподобява някакво закъснение на доставките. Не е отговорен този, който яде баницата, означи проф. Румен Гечев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР