Трябва да бъде променен моделът, по който се случват проектите

...
Трябва да бъде променен моделът, по който се случват проектите
Коментари Харесай

Дончев: Трябва да се промени моделът, по който се случват проектите и инвестициите

Трябва да бъде изменен моделът, по който се случват плановете и вложенията. Това, че са се похарчили законосъобразно едни средства, към момента не значи нищо. Същественият въпрос е каква е изгодата от тях, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев в Смолян.

Заместник министър-председателят и заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Деница Николова участваха в съвещание на Регионалния съвет за развиване на Южен централен регион, на който се разиска методът за районната политика след 2020 г. 

Вицепремиерът уточни, че през идващия програмен интервал са планувани доста повече средства за страната ни, като размер финансовата рамка е към 26-27 милиарда лв.. " Пари ще има, най-същественият въпрос е по какъв начин да бъдат вложени по подобен метод, че от тях да има оптимален резултат ", добави заместител министър-председателят.

" Основният въпрос е по какъв начин да адресираме потребностите и опциите, свързани с демографията, с нуждата от по-агресивно стръмно икономическо развиване. Това единствено с вложения в улици, кръстовища, градинки няма да стане. Необходим е нов вид вложения ", добави вицепремиерът.

По думите му през идващия програмен интервал е нужно да се смени гамата на вложенията, както в обичайната бизнес инфраструктура, по този начин и в построяването на иновационна инфраструктура. Друго предизвикателство, съгласно Дончев, е " да променим мащабите на мислене ", да се намерят решения и благоприятни условия да се вършат планове на надобщинско равнище. " Имаме няколко сфери, където равнището ни на мислене, обмисляне и реализиране на такива планове би трябвало да бъде надобщинско, районно ", уточни Томислав Дончев. Той счита, че би трябвало да се обезпечи задоволителен дял бюджети от всяка стратегия за такива планове на надобщинско равнище.

Относно нуждата от смяна на модела, по който се случват плановете и вложенията, вицепремиерът предлага публичната полемика да се направи преди нещо да се построи. " Трябват ни ограничения преди нещо да се случи, преди етапа на планиране, даже капиталовият развой да става по-бавен, само че в режим на по- добра социална осведоменост и поддръжка ", добави Томислав Дончев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР