Труп на мистериозно 6-метрово морско създание бе изхвърлен от морето

...
Труп на мистериозно 6-метрово морско създание бе изхвърлен от морето
Коментари Харесай

6-метрово морско чудовище изплува край бреговете на Намибия

Труп на мистериозно 6-метрово морско творение бе изхвърлен от морето край крайбрежията на Намибия. Тялото изуми и обърка учените, които в продължение на доста време не можеха да си изяснят дали става дума за кит или делфин.

Все отново специалистите по морска биология са съумели да разпознават създанието, като неповторим тип дълбоководен кит, който не е виждан в региона от 2000 година насам.



След като измерили тялото и анализирали формата на главата му, откривателите с убеденост оповестиха, че трупът е на Клюномуцунест кит на Кювие (Ziphius cavirostris).

Този единствен представител на жанр клюномуцунести е измежду най-често срещаните китоподобни бозайници, само че не е бил следен в Намибия от 2000 година насам, изяснява Саймън Елвен, откривател в плана "Намибийски делфин ".

"Бях много сюрпризиран. Тези животни рядко се виждат във водата, тъй че да видите едно от тях на сушата е нещо в действителност неповторимо.



Клюномуцунестият кит на Кювие е в действителност необикновено творение, което рядко може да бъде следено. Тези бозайници са вписани в Червения лист на застрашените типове на IUCN в категорията "Незастрашен тип ", където попадат типове, които са изследвани и не са отнесени към никоя от другите съществуващи категории — заплашен тип, уязвим тип, съвсем заплашен тип или подвластен от отбрана тип.

Въпреки това учените считат, че единствено към 100 000 от тях населяват океаните по свят.



Тези бозайници населяват морските дълбини като могат да се гмуккат на рекордната дълбочина от съвсем 3000 м, прекарвайки под вода 137,5 минути. Имат удивителната дарба да се гмуркат на огромни дълбочини от порядъка на 2 000 метра.



Тези китове са едни от най-слабо проучените едри бозайници на планетата. През последните няколко десетилетия бяха открити нови представители на жанр клюнокуцунести и учените считат, че е изцяло допустимо да съществуват и други, към момента непознати на науката.

Те доближават междинни размери от към 7 метра и тегло от към 3090 кг., като мъжките са по-едри от женските. На гърлото си имат две разтегателни гънки и опашката им няма цепка в средата.
Видът е елементарно различим поради присъщата зурла, поради която те наподобяват като че ли постоянно се усмихват.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР