Тропическите урагани и тайфуни през този век ще се изместят

...
Тропическите урагани и тайфуни през този век ще се изместят
Коментари Харесай

Ураганите през XXI век ще се изместват все повече на север

Тропическите урагани и тайфуни през този век ще се изместят в региони на северните ширини. Причината е световното стопляне, са открили интернационална група учени.

Тропическите циклони нормално се образуват в ниските географски ширини, където има достъп до топлите води на океаните, само че задоволително надалеч от екватора. В същото време съществуващата рамка за прогнозиране в такива географски ширини дава спорни прогнози за изменението на климата.

Междувременно тропическите циклони и през днешния ден доближават до северните ширини. Примери за това са субтропичната стихия Алфа, следена в Португалия през 2020 година, или ураганът Анри, блъснал Кънектикът предходната година. Според учени от Йейлския университет, Масачузетския софтуерен институт (САЩ), Университета в Рединг (Великобритания) и Института по океанология Ширшов (Русия) това са единствено предвестници на бъдещи тропически циклони, които ще се издигат до северните ширини в XXI век.

Изследователите са показали своите заключения в списание Nature Geoscience. Според учените сходна особеност не е следена на Земята през последните три милиона години.

В същото време не било доста ясно ясно какъв брой чувствителни са тропическите циклони към междинната температура на планетата. Но учените изяснили, че със стоплянето на климата температурната разлика сред екватора и полюсите ще се изравнява. През летните месеци това може да докара до намаляване или даже делене на струйния въздушен поток към планетата, което ще способства за образуването и усилването на тропическите циклони в междинните ширини.
Ледено леговище ще избавя арктическия живот
За да стигнат до такива изводи, учените анализирали резултатите от симулации на топли климатични интервали от предишното, нови сателитни наблюдения, разнообразни прогнози за изменението на климата, както и физическите процеси, лежащи в основата на атмосферната конвекция в планетарен мащаб.

Симулации на минали топли интервали като еоцена и плиоцена посочили, че тропическите тайфуни и урагани може да са се образували и засилвали на по-високи географски ширини, в сравнение с това се случва в наши дни. В резултат учените стигнали до извода, че възходящото стопляне на климата през XXI век ще докара и до придвижването на тропическите циклони на север.

 

Още от КЛИМАТ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР