Троен състав на Окръжен съд – Враца днес потвърди определението

...
Троен състав на Окръжен съд – Враца днес потвърди определението
Коментари Харесай

Врачанският окръжен съд потвърди оставането в ареста на мъж, обвинен в две престъпления, свързани с наркотици

Троен състав на Окръжен съд – Враца през днешния ден удостовери определението на Районен съд – Враца, с което по отношение на обвинения П. С. е взета най-тежката мярка за неотклонение " задържане под стража ".

Срещу него е повдигнато обвиняване от Районна прокуратура – Враца за две закононарушения. Едното закононарушение е, че на 25.03.2022 год., към 09:50 часа във Враца, е управлявал лек автомобил „ Ауди А-6 “ след приложимост на кокаин.

Второто е, че в същия ден и час и на същото място, без съответно позволение, в нарушаване на Закона за надзор на наркотичните субстанции и прекурсорите, е държал високорисково наркотично вещество „ кокаин “ на обща стойност 43.52 лв..

Настоящите незаконни действия, за които е притеглен обвиненият, са осъществени в изпитателния период на условно наказание. П. С. е осъждан по Наказателно общ темперамент дело № 408/2021 година по разказа на Окръжен съд - Враца. По делото има влезнало в действие на 23.08.2021 година определение на съда за одобрение на съглашение, реализирано сред отбраната на обвинения и Окръжна прокуратура – Враца. С него П. С. се е признал за отговорен в това, че на 21.08.2020 година във Враца, е държал в себе си, без надлежното позволение и в нарушаване на закона, 3,833 гр кокаин, разпределен в 12 дози, на обща стойност 306,64 лева, за разпространяване, както и за това, че в същия ден и час, в употребен от него парцел, е държал още веднъж без надлежното позволение 0,646 гр кокаин на стойност 80,75 лева и 0,352 гр коноп на стойност 2,11 лева.

За тези закононарушения му е наложено наказване от една година и два месеца „ отнемане от независимост “, като осъществяването на наказването е отсрочено за изпитателен период от три години. Наложена му е и санкция в размер на 2000 лв..

По въззивното частно наказателно дело, обсъждано от Врачанския областен съд, от отбраната на обвинения бе поискана и назначена от съда съдебно-медицинска експертиза, която да откри влошено ли е здравословното положение на обвинения и дали все още има здравословни проблеми, чието лекуване не може да се извърши в ареста и постанова по-лека мярка за неотклонение от „ задържане под стража “. Свои медицински мнения изготвиха и показаха в съда двама лекари – пулмолог и ендокринолог. Те бяха разпитани по време на днешното правосъдно съвещание.

С определението си Окръжен съд - Враца удостовери наложената най-тежка мярка за неотклонение „ задържане под стража “ на П. С., като одобри, че са налице всички предпоставки за това. „ Основната причина, предмет на разглеждане в производството по член 64 Наказателно-процесуален кодекс, а точно предпоставката за съществуване на обосновано съмнение за съпричастност към авторството на действието, е била вярно разисквана и в детайли стимулирана от първоинстанционния съд.

Първостепенният съд е съпоставил събрания досега доказателствен материал и е достигнал до единствения верен извод, а точно, че всички тези доказателства обосновават в задоволителна степен съмнението, че обвиненият е съпричастен към реализиране на действието. Настоящият правосъден състав не споделя извода на районния съд за липса на данни за непрекъснато местоживеене и липса на трудови и фамилни задължения, като изложените в противоположен смисъл причини на отбраната се явяват обосновани. В поддръжка на този извод е и показаното пред въззивния съд доказателство – уверение за раждане на дете на обвинения. Същевременно и въззивният правосъден състав намира, че е налице действителна заплаха П. С. да извърши закононарушение. Характеровите особености на закононарушението, за което му е повдигнато обвиняване, съответната конюнктура, при която е осъществено, отразяват персоналната социална заплаха на същия. Настоящият правосъден състав намира довода на отбраната и обвинения за здравословно положение у последния, несъвместимо с изискванията на пространствата в Следствените арести, за неосноватателен. Настоящият правосъден състав изцяло се солидаризира със мнението на първоинстанционния съд, че при положение на утежняване на здравословното му положение е налице очакван в закона ред - член 255 от ЗИНЗС, по който на обвинения е допустимо да се укаже нужната незабавна здравна помощ или консултация със експерт “ – се споделя в претекстовете на съда.

Определението на Врачанския областен съд е дефинитивно и не предстои на обжалване и митинг.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР