България е сред страните в Европейския съюз, дали най-голяма държавна

...
България е сред страните в Европейския съюз, дали най-голяма държавна
Коментари Харесай

България е сред страните, помогнали най-много на фермерите си, каза еврокомисарят по земеделие

България е измежду страните в Европейския съюз, дали най-голяма държавна помощ на селските стопани. Това регистрира еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски, който е на работно посещаване у нас.

" През 2023 година обстановката се усъвършенства, само че остана разминаването сред импорт и експорт. Беше належащо да cе поддържат земеделските произовдители. Другата група са огромните стопани, надхвърлили прага от 280 хиляди евро. България даде държавна помощ. В Европейски Съюз тази помощ възлиза на 452 млн. евро. Важно е да се каже, че в България нещата стоят добре, само че стойностите за държавна помощ са много по-ниско. Стигаме до заключението, че са значими по-съществени ограничения в Европейски Съюз, с цел да няма голями разлики в непознатия импорт и експорт ", уточни Войчеховски.

От своя страна земеделският министър Георги Тахов се надява заплащанията за българските фермери да се изравнят с европейските.

" На първо място е належащо да свалим административната тежестта върху нашите аграрни стопани за предвидимост на приемане на подпомаганията към тях. На второ място предлагаме да се удължи с 1 година срокът на плановете за подкрепяне развиването на селските региони и горското стопанство ", сподели той.

Министърът прикани и да се намерения за увеличение на праговете по така наречената " украинска помощ ", защото в някои страни на Европа тя се пресмята на хектар повърхност и на глава животно.

" Така се получава, че огромните ни фермери още през 2022 година доближиха тези прагове ", уточни Тахов.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР