Трийсет и третата годишнина от кървавото потушаване на продемократичните протести

...
Трийсет и третата годишнина от кървавото потушаване на продемократичните протести
Коментари Харесай

Годишнината от репресиите на площад Тянанмън преминава без никакво публично отбелязване в Китай

Трийсет и третата годишнина от кървавото потушаване на продемократичните митинги на площад " Тянанмън " в Пекин минава при строги ограничения за сигурност и без никакво обществено отбелязване в Китай, заяви Франс прес.

В Хонконг полицията предизвести, че всеки протест би бил противозаконен.

От 33 години китайските управляващи вършат всичко допустимо, с цел да изтрият загатна за репресиите на " Тянанмън " от груповата памет. Тези събития въобще не се загатват в учебниците по история, а онлайн полемиките по тематиката систематично са цензурирани.

На 4 юни 1989 година китайските управляващи изпращат бойци и танкове, с цел да разгонят мирните стачкуващи, настанили се от седмици на този централен площад в столицата с претенции за политически промени и завършек на корупцията. При репресиите са били убити стотици, а съгласно някои оценки - хиляди хора, отбелязва Франс прес.

Улиците, водещи към " Тянанмън ", осъмнаха с конфигурирани системи за лицево различаване. В региона са ситуирани огромен брой служители на реда, които ревизират деликатно самоличността на преминаващите хора.

В Китай тематиката за репресиите постоянно е била табу. Хонконг правеше изключение до 2020 година, когато Пекин наложи на китайския специфичен административен регион драконовски закон за националната сигурност за да не допусне какъвто и да било израз на противоречие след огромните продемократични митинги през 2019 година Оттогава локалните управляващи по всякакъв начин се пробват да изтрият всяка диря от загатна за " Тянанмън ".

Полицията в Хонконг предизвести, че присъединяване в неразрешени събирания се санкционира с пет години затвор.

По традиция десетки хиляди хора организират бдения със свещи в парка " Виктория " в някогашната английска колония на 4 юни. Тази година обаче огромна част от парка бе затворена още нощес, а тази заран на място патрулираха доста служители на реда.

" Жертвите при репресиите на площад " Тянанмън " в Пекин преди 33 години няма да бъдат забравени ", сподели през днешния ден държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, представен от Ройтерс.

В изказване по случай годишнината Блинкън назова потушаването на продемократичните митинги " брутално нахлуване ".

" Усилията на тези смели хора няма да бъдат забравени. Всяка година ние почитаме и си спомняме за тези, които се бориха за човешките права и фундаменталните свободи ", сподели държавният секретар на Съединени американски щати. " Ние няма да забравим 4 юни ", обърна се той към " китайския народ и тези, които не престават да се изправят против несправедливостта и да търсят независимост ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР