Трите най-скъпи градове за живот в света са Хонконг, Цюрих

...
Трите най-скъпи градове за живот в света са Хонконг, Цюрих
Коментари Харесай

Четири от най-скъпите градове за живот в света се намират в Европа

Трите най-скъпи градове за живот в света са Хонконг, Цюрих и Париж, съгласно годишната ранглиста за разноските за живот на Economist Intelligence Unit.

Миналогодишните два града, присъстващи в от топ три Сингапур и Осака падат надолу в листата.

Европа

Градовете в Америка, Африка и Източна Европа стават по-назад от предходната година, до момента в който градовете в Западна Европа остават по-скъпи.

В Западна Европа са четири от десетте най-скъпи градове в показателя, като Цюрих и Париж заемат дружно първо място. Женева и Копенхаген са надлежно седми и девети поред.

Според отчета цените в Сингапур са паднали поради изселването на задгранични служащи заради пандемията Covid-19. Повечето китайски градове са се покачили в класацията, на фона на напрежението сред Съединени американски щати и Китай, което тласка цените.

Индекс на разноските за живот на EIU съпоставя цените на 138 артикули и услуги в към 130 огромни града през септември.

Като цяло в цените няма фрапантни разлики, само че в отчета се споделя, че цените на главните артикули са по-устойчиви от тези на несъществени артикули.

Логистичните усложнения засегнаха и цените, като дефицитът на артикули като тоалетна хартия и тестени произведения въздейства на цените в някои категории.

От десетте категории, обхванати от отчета, тютюнът и развлеченията означиха най-голямо нарастване, до момента в който цените на облеклото надлежно максимален спад. По отношение на потребителските артикули се следи внезапно нарастване на цените на компютрите, до момента в който цените на облеклата са спаднали.

" По традиция азиатските градове преобладаваха в класацията през последните години, само че пандемията размести градовете ", сподели Упасана Дът, началник на проучването на EIU.

Бангкок също пада на двадесет места и в този момент е класиран на 46-то място.

Докладът на EIU е с акцент върху към мигрантите, като данните, употребявани от мултинационалните компании, са основа за изчисленията на разноските за командировки за емигранти.

Повечето китайски градове са се покачили в класацията, с помощта на американско-китайската софтуерна война, която тества устойчивостта на веригите за доставки и покачва потребителските цени.

Най-големият растеж на цените е в иранската столица Техеран, която се реалокира с 27 места нагоре в класацията заради глобите на Съединени американски щати, които повлияха на предлагането на артикули.

Какво да чакаме през 2021-а

" Въпреки че ще зависи от хода на пандемията, чакаме доста от горепосочените ценови трендове да продължат и през 2021 година Тъй като световната стопанска система е малко евентуално да се върне на предпандемичните равнища до 2022 година, разноските ще останат лимитирани, а цените под напън ", се споделя в прогнозата на анализаторите.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР