Трите най-престижни университета в САЩ са напът да изгубят да

...
Трите най-престижни университета в САЩ са напът да изгубят да
Коментари Харесай

Разследване ще покаже има ли антисемитизъм в три университета от Бръшляновата лига


Трите най-престижни университета в Съединени американски щати са напът да изгубят да изгубят поддръжката на бизнес водачи, донори и политици поради възходящите опасения за антисемитизъм в техните среди.

Американският Конгрес разгласи, че стартира следствие против ректорите на трите образователни заведения след провокиралото вълна от неодобрение тяхно чуване измежду комисията по образованието в Камарата на представителите в Съединени американски щати по отношение на антиизраелските прояви на техни студенти.

В същото време стана ясно, че огромен донор на Университета на Пенсилвания отдръпва безплатна помощ в размер на 100 млн. $ след противоречиваа изява на ректора на висшето образователно заведение Елизабет Магил пред Конгреса.

Във вторник Магил, дружно с Клодин Гей от Харвардския университет и Сали Корнблут от Масачузетския софтуерен институт се явиха пред комисията по образованието в Камарата на представителите в Съединени американски щати по отношение на антиизраелските прояви на техни студенти.

Отказът им да отговорят на въпроса дали апелът към геноцид на студентите в трите университета нарушава разпоредбите на образователните им заведения беше посрещнат с голям брой рецензии.

Това е е главната причина Рос Стивънс, създател и основен изпълнителен шеф на " Стоун Ридж Асет Мениджмънт ", да реши да отдръпна дарението си.

" Имам ясни учредения да отменявам акциите на " Пенсилвания университет " на стойност 100 млн. $ в " Стоун Ридж " заради държанието на ректора Магил ", оповестява BBC, като цитира имейл от името на Стивънс до управлението на университета.

Стивънс аргументира решението си, като изясни, че политиката на университета към студентите, призоваващи към геноци против евреите, " би нарушил правила, които не разрешават издевателството и дискриминирането на религиозна основа, в това число тези на " Стоун Ридж ".

Пенсилванският университет е едно от най-старите образователни заведения в Съединени американски щати и е част от елитната група на така наречен Бръшлянова лига, в която членуват още Харвард, Колумбия и Йейл.

В университета се намира и едно от най-престижните бизнес учебни заведения в света - Wharton, чиито ученици са някогашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, милиардерът от Tesla и SpaceX Елон Мъск и доста други авторитетни имена в региона на бизнеса и финансите, напомня английската медия.

Дарението, предоставено от Стивънс през 2017 година, е било предопределено за създаване на център за финансови нововъведения на територията на просветителната институция.

Противоречивите изказвания на университетските ръководители по време на показанията им в Камарата на представителите провокираха недоволството и на политици. Така възпитаничката на Харвард и член на Камарата на представителите от Кънектикът Елис Стефаник попита:

" Призоваването към геноцид на евреите нарушава ли кодекса за държание на вашия университетили или разпоредбите по отношение на издевателството и малтретирането? Да или не? "

Тримата ректори не дадоха безапелационен позитивен или негативен отговор, а обясниха - по друг метод, само че с съвсем едни и същи думи, че това зависи от " подтекста ".

The presidents of,, and were all asked the following question under oath at today’s congressional hearing on antisemitism:

Does calling for the genocide of Jews violate [your university’s] code of conduct or rules regarding bullying or harassment?

The…
— Bill Ackman (@BillAckman)
От трите изслушани, само за Магил се заприказва, че тя би трябвало да се отдръпна от поста.

В отговор тя разгласява видео на уеб страницата на университета, в което се извинява за отговора си по време на чуването, заявявайки, че следва " дългогодишните политики на университета - в сходство с Конституцията на Съединени американски щати - съгласно които самото изявление не е наказуемо ".

„ Трябваше да подчертая неопровержимия факт, че апелът за геноцид над еврейския народ е апел за най-ужасното принуждение, което могат да извършат човешките същества ", прибавя Магил.

След извинението и Стивънс съобщи, че би преразгледал решението си, " в случай че и когато има нов ректор на университета ".

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР