Трите най-големи български фолклорни състава – емблеми в музикалното и

...
Трите най-големи български фолклорни състава – емблеми в музикалното и
Коментари Харесай

Зала „Конгресна” приема грандиозен фолклорен спектакъл в „Нощ на ансамблите”

Трите най-големи български фолклорни състава – емблеми в музикалното и танцовото ни изкуство – отбор “Филип Кутев ”, “Тракия ” и “Пирин ” ще стъпят на сцената на зала „ Конгресна “  в „ Дворец на културата и спорта “ на 15 ноември, с цел да премерят сили в „ НОЩ НА АНСАМБЛИТЕ ”.

Събитието е само по рода си, събирайки най-хубавите танцьори, инструменталисти и артисти на едно място, под съпровода и в ритъма на  достоверна българска фолклорна музика.



В „ НОЩ НА АНСАМБЛИТЕ ” трите състава ще се слеят в един театър, с цел да покажат хубостта на българския фолклор. На сцената ще стъпят повече от 150 души – танцьори, артисти и музиканти.  Участниците ще сменят най-различни костюми от всички фолклорни области на България.

Билети за събитието са в продажба на цени от 15 до 40 лв.. Могат да бъдат закупени извънредно в интернет на www.ticketportal.bg, както и в Билетен център в ДКС и комерсиалната мрежа на Тикетпортал.

 

Ансамбъл “Филип Кутев ”

Националният фолклорен отбор “Филип Кутев ” е основан през 1951 година от популярния български композитор Филип Кутев, чието име носи през днешния ден. Мисията на Ансамбъла е да запази, възроди и преведе във времето голямото разнообразие на обичайния български фолклор, представяйки го посредством достоверни, обработени или съчинени въз основата на фолклора – песни, танци, инструментални пиеси, обреди и традиции. С аранжиментите и авторските песни на Филип Кутев и танците на Маргарита Дикова, се основава цяла една школа, залегнала в изкуството на фолклорните ансамбли освен в България, само че и по света. От основаването си до през днешния ден отбор “Филип Кутев ” е изнесъл повече от 7000 концерта из цяла България, а също в Европа, Азия, Африка и Америка.

 

Ансамбъл “Тракия ”

Фолклорен отбор „ Тракия “ – гр.Пловдив е основан през 1974г. от именития проф. Кирил Дженев. Спектаклите на отбор „ Тракия “ показват по несравним метод голямото фолклорно благосъстояние на България от всички етнографски области, с което покоряват сърцата на публиката към този момент 40 години в над 50 страни по света. Съществен принос за този незагиващ заряд и младежко лъчение на ансамбъла постоянно са имали и изпълнителите, които са сегашни студенти или към този момент приключили експерти от Академията за музикално и танцово изкуство в града.

 

Ансамбъл “Пирин ”

Ансамбъл “Пирин ” е един от най-известните български фолклорни ансамбли, посланици на българското национално изкуство по света. Създаден през 1954 г, тъкмо 60 години от своето битие отбор ”Пирин ” е изнесъл над 7000 концерта пред повече от 6 милиона фенове и слушатели у нас и в над 60 страни в целия свят. В своята креативна биография и репертоар отбор ”Пирин ” има над 400 заглавия от песни, оркестрови пиеси, музика за хор, солисти и танцови постановки. Множество записи на ансамбъла се пазят в златните фондове на БНР, Българска национална телевизия, Радио Благоевград и други.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР