Трите национални телевизии в синхрон дадоха думата на управляващите, които

...
Трите национални телевизии в синхрон дадоха думата на управляващите, които
Коментари Харесай

ГЕРБ брани предложенията за нова Конституция, но не казва кой ги е писал

Трите национални малките екрани в синхрон дадоха думата на ръководещите, които трябваше да обяснят новите оферти на ГЕРБ, оповестени през вчерашния ден персонално от премиера Бойко Борисов. Отново не стана ясно, кои са правните специалисти, които са писали предложенията, в които са налице огромен брой неточности и несъгласия.
Двама вицепремиери - Екатерина Захариева и Томислав Дончев, дружно с зам.-председателя на ГЕРБ Красимир Ципов обстойно и необятно приказваха в един и същи час тази заран по бТВ, Нова тв и Българска национална телевизия.

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева разгласи пред бТВ, че Конституцията е писана от екип на ГЕРБ и правосъдния министър Данаил Кирилов. По думите й това са единствено оферти, а многото грешките и неточностите ще бъдат изчистени от правния отдел на Народното събрание.

.
Снимка: Екатерина Захариева

„ В последна сметка през годините е имало доста разисквания и диспути. Проектът е писан през последния месец “, посочи Захариева.

Според нея една от главните аргументи да се даде гласност през вчерашния ден на плана е, с цел да се постави завършек на спекулациите, че ГЕРБ печели време.

„ Ако се съберат 120 гласа, още при започване на септември месец ще предложим на Народното събрание да разгласи процедурни правила по метода, по който ще се разисква планът. Тогава ще се види кои партии ще поддържат и кои не, тъй като ГЕРБ няма 160 гласа “, добави тя.

„ Факт, е че години наред се дебатира нуждата за свикването на Велико национално заседание, само че никой не го е правил. Ние го направихме. Това Народно заседание няма да одобри нито да промени текстовете в новата Конституция, това е пълномощие на Велико народно събрание “, съобщи още Захариева.

По думите ѝ в случай че се стигне до 120 подписа, нужни, с цел да стартира дебатът в Народното събрание, ще стартират консултациите с всички партии. Първо диалозите ще бъдат с съдружните сътрудници от „ Обединени патриоти “, посочи тя.

Според Захариева ѝ в новата Конституция остава разделянето на управляващите.

„ Има понижаване на директния избор на прокурорите и увеличение на парламентарната квота. Нещо, което постоянно се е желало от обществото, това е контролът. Има ясно написан надзор на Народното събрание. Къде виждате увеличение на правата на прокуратурата? Дават се и права на съдиите “, изясни вицепремиерът.

Тя счита, че народните представители не би трябвало да са 240, само че би трябвало да са повече от 120.

„ Трябва да престанем с анонимните депутати, трябват по-ярки персони. И аз не знам имената на всички народни представители от ГЕРБ “, изясни Захариева.

Външният министър посочи, че в случай че не се съберат задоволително гласове за привикване на Велико национално заседание, ще се отиде на естествени парламентарни избори.

Захариева съобщи още, че митингът не би трябвало да нарушава или затруднява правата на другите хора. „ Когато протестиращите вземат решение да тръгнат и да блокират следващото кръстовище, няма по какъв начин ние или полицията да знаем авансово какво ще се случи и то в нарушаване на закона. “

Според нея полицията си прави добре работата и индикативен факт за това е неналичието на основни конфликти сред жителите през 40-те дни на неодобрение.

Тя прикани хората, които желаят правов ред, също да съблюдават разпоредбите.

Вицепремиерът разяснява и реакцията на президента Румен Радев, който съобщи, че задачата на премиера Бойко Борисов е да отклони дневния ред.

„ Не за първи път слушам президентът да не се държи като президент, а като водач на опозиционна партия. “, съобщи Захариева.

В същия утринен час другият вицепремиер Томислав Дончев разяснява същата тематика пред Нова телевизия. По думите му ГЕРБ удовлетворява настояванията на обществото с готовността за оставка и измененията в Конституцията.

.

„ С измененията в Конституцията и готовността на премиера да подаде оставка удовлетворяваме настояванията на обществото. Същината на конституционната самодейност на ръководещите е опит всички публични напрежения да намерят изказ в това предложение. Няма по какъв начин това да стане единствено с лични промени. “

Дончев разгласи за „ изрично неточен прочит” обвиняванията, че ръководещите уголемяват пълномощията на прокуратурата като й дават законодателна самодейност.По думите му ГЕРБ желаят да вкарат в конституцията съществувалата досега процедура народните представители да съветват предложенията си с представители на правосъдната власт. Той направи съпоставяне и с омбудсмана, който няма право на законодателна самодейност, само че нееднократно са правени оферти до депутатите.

Вицепремиерът бе безапелационен, че в случай че се организира референдум по тематиката прекалено много ще се удължи процесът по приемането на измененията.

Според Дончев дали е свършена добре работата по плана ще стане ясно от приемането му от Велико народно събрание. „ Всичко останало са субективни оценки”, отсече вицепремиерът.

Докато Захариева и Дончев говореха в синхрон по бТВ и Нова тв., народен представител и зам.-председател на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов бе посетител в Българска национална телевизия.

.
Снимка: Красимир Ципов

По думите му какви в действителност оферти за промени в Конституцията ще бъдат импортирани, ще стане ясно по–късно. Причината е, че предстоят диалози с всички парламентарни групи и самостоятелни депутати.

Относно това дали ще имат 120 гласа, с цел да вкарат плана за нова Конституция в Народно събрание, Ципов съобщи, че предстоят диалози. ГЕРБ с Обединените патриоти имат 116 гласа и по тази причина ще се разчита на Движение за права и свободи, „ Воля “ и Българска социалистическа партия. Въпреки че съгласно Ципов Българска социалистическа партия няма да поддържат плана.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР