Триндаде – вулканичен остров на около 1100 километра от брега

...
Триндаде – вулканичен остров на около 1100 километра от брега
Коментари Харесай

Нова ужасяваща форма на замърсяване: Пластигломерати притесниха учените

Триндаде – вулканичен остров на към 1100 километра от брега на Бразилия. Мястото е обект на научни проучвания от години, само че неотдавна един от екипите открива нещо извънредно притеснително – пластмасови камъни. Разтопената пластмаса, която стига до отдалеченото кътче, е част от скалите в местността и е доказателство за въздействието на човешкото замърсяване и по какъв начин то може да повлияе на геологичните цикли на планетата ни.

Нова ужасяваща форма на замърсяване

Научният екип от Еспирито Санто организира редица химически проби върху камъните, наречени " пластигломерати “. Те се състоят от скални седименти, гранули и други скални частици, които се държат една за друга с помощта на пластмасата, осведоми bTV.

" Замърсяването идва най-вече от риболовен мрежи, които са доста постоянно срещани отпадъци в този регион. Мрежите се избутват от теченията на брега и при повишение на температурите се разтапят. Така пластмасата става неделима част от локалния пейзаж “, изяснява геологът Фернанда Авелар Сантос.

 

Защо остров Триндаде е значим?

Това е една от дребното предпазени местности в света, където гнездят зелени костенурки. Тя е предпазена със закон в Бразилия. Единствените хора, които живеят на вулканичния остров са военнослужещи от флота на Бразилия, които имат база там. Те се грижат за местообитанията на костенурките.

Откритието на пластмасовите камъни е извънредно притеснително и повдига въпроса какво завещание ще оставим на планетата си.

" Замърсяването, боклуците, които се изхвърлят в океаните, стават част от геологията на планетата ни. Те ще останат в геологичната история на планетата ни “, изяснява Сантос.

Колко пластмаса има в океаните ни?

По-голямата част от пластмасата във водите е микроскопична. Изчислено е, че Световният океан съдържа в себе си 51 трилиона микроскопични късчета пластмаса. Теглото им възлиза на 269 000 тона. Това е колкото тежестта на 1,345 сини кита. Доклад от 2019 година сочи, че едвам 9% от пластмасовите отпадъци се рециклират както би трябвало, а 22% изобщо не се събират.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР