След съботното слънце, неделният ден ни посрещна с облаци и

...
След съботното слънце, неделният ден ни посрещна с облаци и
Коментари Харесай

Филми за дъждовна неделя: Ето нашите предложения 

След съботното слънце, неделният ден ни посрещна с облаци и дъжд. Но ние знаем, че няма нищо по-хубаво от неприятното време и филм у дома. Ето нашите оферти: 

Аз и ти


реж. Бернардо Бертолучи

2012 година

Лоренцо е 14-годишно момче, което има проблеми с общуването и посещава психолог. Родителите му са шокирани, когато схващат, че Лоренцо самичък демонстрира самодейността да замине на ски-екскурзия с класа.

Вместо това обаче дребният новобранец се запасява с големи количества чипс и се затваря в мазето, където възнамерява необезпокоявано да чете комикси в компанията на аквариум мравки и броненосец.

Всичко върви отлично, до момента в който не се появява 25-годишната му полусестра Оливия, с която съвсем не са общували. Тя е пристрастена към хероина, обезверена и полудяла, би трябвало да се почисти, с цел да си върне любовта.

Любима ми е сцената на появяването ѝ: голямо косместо палто и макмърфи шапка, която смъква с надменно придвижване и пуска на независимост водопад златисти коси.

" Аз и ти “ е по романа на Николо Аманити, един от най-популярните и надарени италиански създатели. Той е и сценарист на кино лентата.

Филмът е самобитно завръщане за Бертолучи, минали са девет години от шедьовъра " Мечтатели “. През тази пауза (време на заспалост, както я назовава Бертолучи) маестрото се бори с голям брой здравословни проблеми и болки в гърба, поради които се придвижва с инвалидна количка (в инвалидна количка е и психологът на Лоренцо).

Теа Фалко е очарователна в ролята на Оливия, с нейната сурова хубост и съдбовен сицилиански акцент. За страдание не съумя да се наложи като огромна актриса на европейската сцена.

Мнозина са на мнение, че филмът е добър, само че знаейки на какво е кадърен Бертолучи, множеството критици са резервирани.

Младостта си остава обичана тематика на огромния режисьор, което самият той шеговито изяснява със забавеното си развиване.

Абстиненцията на Оливия, своеобразното порастване на Лоренцо, страхотният танц на фона на Дейвид Бауи (номер 3 танцова сцена в персоналната ми класация), плаващите нюанси на връзката им и наситената с бъдеще разлъка, трансформират кино лентата в един от обичаните ми.

– Обещай ми, че няма да се друсаш повече.

– А ти ми обещай, че няма да се криеш повече.

Come back, little Sheba

реж. Даниел Ман, 1952 година

В основните функции са Бърт Ланкастър и Шърли Бут като " Док “ Дилейни и Лола Дилейни. Филмът е по гениалната пиеса на Уилям Инг, а приспособеният сюжет е на Кети Фрингс. " Come back, little Sheba “ e дебют за Даниел Ман.

Пиесата има свръхестествен триумф на театралната сцена и Шърли Бут, и Сидни Блакмър получават награди " Тони “, надлежно за най-хубава женска и мъжка роля.

Във филмовата версия Блакмър е сменен с Бърт Ланкастър, който е извънреден артист, само че като че прекомерно млад за ролята на Док.

Док Дилейни е обещаващ студент по медицина, когато Лола схваща, че е бременна. Той изоставя следването и си намира работа, в това време фамилията на Лола не поддържа брака им, само че тя се опълчва против тях и се дами за Док.

Впоследствие Лола губи бебето и двамата не могат да имат повече деца. Док стартира да пие, рисково нападателен е и губи работа след работа.

Всичко това разбираме пътем, момента, в който се срещаме със фамилията, Док е към този момент изтрезнял от година (държи бутилка уиски в шкафа, която да му припомня за мощната му воля), посещава Анонимните алкохолици, върви на работа, носи костюми и се държи безупречно със брачната половинка си.

Всичко това се трансформира, когато като квартирант в къщата им се нанася младата студентка Мари.

Док още веднъж стартира скрито и очевидно да упреква Лола за проваления си живот, нищо не го нервира повече от благото ѝ държание, от говоренето ѝ, от нелепостта ѝ, от остаряването ѝ, от несъразмерната ѝ безусловна обич.

Неслучайно Шърли Бут печели и Оскар, и Златен глобус за ролята си на Лола. Очевидно е, че това е ролята на живота ѝ. Подобно на Лайза Минели като Сали Боулс, невероятно е да има друга Лола.

Въпреки триумфа ѝ на екран, Шърли Бут си остава театрална актриса и се снима единствено в още четири кино лентата.

Sheba e в действителност изгубеното куче на Лола, което тя продължава да търси, да вика и разпитва за него.

Направо може да ти се скъса сърцето по време на разговора ѝ с пощальона, когато тя споделя за алкохолните проблеми на Док, за огромното му сърце, за загубата на бебето, за изгубването на кучето и края на младостта. " Всичко ще бъде наред, госпожо “, твърди я пощальонът. " Вие го заслужавате. “

Както можете да предположите бутилката в шкафа е отворена, безусловната обич наподобява в никакъв случай не е задоволителна, постанова се да спреш няколко пъти кино лентата, тъй като не можеш да дишаш (не знам какво щях да върша, в случай че го гледах на кино).

Come back, little Sheba е метафора на всичко това, което човек губи (по лична виновност или не) и, което просто не може да се върне. За нелепостта на живота, срама от съществуването, трогателната уязвимост и най-важното умеене – да обичаш. Независимо от всичко.

Голям филм.

Убежище

реж. Франсоа Озон

2009 година

" Убежище “ е обичаният ми филм на Франсоа Озон. Гледах го в 10-ти клас, в Дом на киното. В основните функции са Луи Ронан Шоаси и Изабел Каре. Шоаси е артист и двамата с Каре извършват и саундтрака към кино лентата.

" Убежище “ стартира със сцена в изящен, полу-празен парижки апартамент. Там заварваме Луис и Мус, млада двойка, чийто дилър им доставя 6 грама хероин. Луис инжектира опиата на себе си и Мус.

На другата заран, младият мъж се разсънва доста рано сутринта и взима доза, която се оказва съдбовна. Малко по-късно идва майка му (тя желае да дава жилището под наем).

Там намира мъртвия си наследник и заспалата до него Мус, която откарват в болница. Когато младата жена се разсънва, схваща, че обичаният ѝ е мъртъв, а тя е бременна (по време на фотосите Изабел Каре в действителност е бременна).

Семейството на Луис недвусмислено демонстрира на миловидната Мус, че нито тя, нито бебето са мечтани. Единственият, който се държи добре с нея е осиновеният брат на Луис – Пол, който е гей.

След това в напреднала бременност намираме Мус в провинцията, криеща се от света. Тя е отседнала в къщата на възрастен мъж, някогашен неин ухажор. Мус се пробва да подреди хаоса в главата си, бори се с демоните си,  взема метадон и черпи мъдрост от локалните чешити, когато схваща, че Пол пътува към Испания и възнамерява да я посети за малко.

В началото е извънредно резервирана, даже нападателна към него, само че след това схваща какъв брой друг е от Луис и някак се привързва към него, стартира даже да го ревнува.

Запомнила съм ясно чувството от сцената, когато влизат в локална дискотека и стартира песента Summer son на Texas. Here comes the summer’s son/ he burns my skin/ I ache again/ I’m over you. Необяснимо чувство, като че ли излетях от седалката в кино салона.

Една нощ Пол се прибира пийнал и Мус му оказва помощ да си легне. Следва обстановка, която бихме могли да поберем в изречението – " гей прави секс с бременната другарка на мъртвия си брат “, само че това е една от най-нежните и красиви любовни подиуми, които съм гледала.

Пол продължава към Испания, а малко по-късно го виждаме по какъв начин посещава Мус и бебето в болничното заведение.

Тя му споделя да наглежда бебето, с цел да изпуши една цигара и…изчезва.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР