Трима високопоставени членове на кралското семейство в Саудитска Арабия, включително

...
Трима високопоставени членове на кралското семейство в Саудитска Арабия, включително
Коментари Харесай

В Саудитска Арабия закопчаха трима влиятелни членове на кралското семейство

Трима високопоставени членове на кралското семейство в Саудитска Арабия, в това число брат на краля, са били задържани по аргументи, които не се разкриват, оповестява " Уолстрийт джърнъл ".

Двама от мъжете са измежду най-влиятелните фигури в кралството .

Арестите се преглеждат като стягане на хватката върху властта от страна на престолонаследника Мохамед бин Салман.

През 2017 година десетки фигури от саудитското кралско семейство и предприемачи бяха задържани в хотел Ritz-Carlton в Рияд след разпореждане на престолонаследника.

Мохамед бин Салман, който е спорна фигура, е считан за в действителност държател на кралството, откакто през 2016 година беше разгласен за престолонаследник от татко си - крал Салман.

Тримата задържани са по-малкият брат на краля принц Ахмед бин Абдулазис, някогашният престолонаследник Мохамед бин Найеф, както и кралски братовчед - принц Наваф бин Найеф.

Мохамед бин Найеф беше министър на вътрешните работи, до момента в който не беше отхвърлен от поста и подложен под домакински арест от Мохамед Бин Салман през 2017 година В предходната си роля той беше обсъждан като непосредствен и приближен сътрудник от чиновници на американското разузнаване .

78-годишният принц Ахмед бин Абдулазиз е единственият оживял цялостен брат на краля. През 2018 година той направи мнения, обсъждани като сериозни към престолонаследника пред протестиращи в Лондон, само че по-късно съобщи, че е бил разяснен погрешно.

И двамата мъже бяха възприемани като евентуални противници на 34-годишния престолонаследник , който е преди всичко в листата с наследниците на трона.

Охранители са пристигнали в домовете на кралските особи, носещи маски и облечени в черно, и са претърсили парцелите, споделя " Уолстрийт джърнал ".

Престолонаследникът Мохамед бин Салман си завоюва интернационално самопризнание през 2016 година, когато даде обещание серия от стопански и обществени промени на надълбоко консервативната страна.

Той обаче се замеси в поредност от кавги, в това число убийството на саудитския публицист Джамал Кашоги в саудитското консулство в Истанбул през 2018 година.

Той също по този начин беше подложен на критика поради продължаващия спор в Йемен, където Саудитска Арабия поддържа проправителствените сили, както и поради жестокото отношение към деятели за правата на дамите, макар премахването на някои ограничавания по отношение на дамите, в това число правото на шофиране.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР