Трима прокурори - Галя Маринова, заместник апелативен прокурор на София,

...
Трима прокурори - Галя Маринова, заместник апелативен прокурор на София,
Коментари Харесай

Апелативна прокуратура - София пое председателството на Секретариата на Постоянната конференция на прокурорите

Трима прокурори - Галя Маринова, заместител апелативен прокурор на София, Ирина Арменова, прокурор в Апелативна прокуратура-София, и Валентина Маджарова, заместител апелативен прокурор на Бургас, взеха присъединяване в Деветата среща на Постоянната конференция на прокурорите, работещи по каузи за проведена престъпност, която се организира в интервала 21-23 февруари в Белград, Република Сърбия.

По време на форума бяха обрисувани уговорките по председателството на Секретариата на Постоянната конференция, което бе публично предадено на Апелативна прокуратура-София, представлявана от прокурор Галя Маринова. Негов ръководител от 06.12.2021г. бе Специализираната прокуратура, само че след закриването й в края на юли 2022г., тази значима роля бе поета от Апелативна прокуратура – София.

В Деветата среща участваха и магистрати от всички страни членки, измежду които прокурори от Антимафия Италия, Специализираните прокуратури на Черна гора, Босна и Херцеговина, Словения, Северна Македония, Албания, Гърция, Прокуратурата за битка с проведената престъпност на Сърбия, представители на ОССЕ и други

„ Ролята на нашето дългогодишно съдействие оказва своето проявяване в положителните резултати от взаимната ни работа в битката с проведената престъпност. Изпълнените и осъществени досега цели  могат да бъдат избрани като стъпала, които с общи старания градим,  за да бъдем част от основаването на чувство за едно безвредно бъдеще за народите в Европа “, съобщи по време на форума прокурор Галя Маринова.

Като ръководител на Секретариата тя пое ангажимент българската прокуратура да продължи да работи за одобряване на положителния модел на взаимна работа и връзка, който страните членки поддържат. Прокурор Маринова посочи потребността от укрепване на съдействието при осъществяване на молбите за интернационална правна помощ, като уточни значимата роля на предварителния достъп до информация по отношение на критериите в националните законодателства на всяка от страните членки. „ От значимо практическо значение е опцията за предоставяне на информация по отношение на способите за следствие, планувани в процесуалните закони в страните “, сподели Маринова.

Председателят на Секретариата изложи целите в работата на българското председателство в границите на 4-годишния мандат. Сред тях са разширение на мрежата с завършването на процедурата по приемане в Постоянната конференция на Чешката република, Словакия и Австрия.

В рамките на председателството ще бъде разисквана опцията Република Турция да бъде поканена да взе участие в Секретариата, поради основното й геостратегическо значение за придвижването на мигрантския поток към цяла Европа. „ Особеностите и проблемите на миграцията, както и закононарушенията, свързани с нея, постанова намирането на обединен метод за справяне на европейските страни. Сътрудничеството ни с сътрудниците от Турция ще бъде от изключителна значимост “, акцентира Галя Маринова.

Прокурор Валентина Маджарова показа пред участниците презентация на редица каузи за проведена престъпност, по които Специализираната прокуратурата е работила сполучливо в годините преди закриването й. Тя даде съответни образци с процеси за данъчни измами, пране на пари и други финансови закононарушения, които към този момент са в правосъдна фаза.

“Ако имаш законовата база можеш да реагираш, само че в случай че я нямаш нищо не можеш да направиш и действително няма опция да проведеш сполучливо следствие, изключително за ОПГ “, съобщи Стилиян Кортезе, представител на Министерството на финансите на Италия.

„ Следвай пътя на парите ” – тези думи на именития италиански прокурор Джовани Фалконе напомни по време на презентацията си Микеле Дел Прете от италианската прокуратура „ Антимафия “ по отношение на най-ефективните способи за следствие на проведената престъпност.

Участниците в конференцията в Белград разискаха провокациите пред страните в Европа по отношение на възходящия транснационален темперамент на терористичните мрежи, рисковете от кибер закани и засилващата се приложимост на цифровите технологии за реализирането на закононарушения.

Дейността на Постоянната конференция на прокурорите, работещи по каузи за проведена престъпност, се реализира с поддръжката на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ). Към момента дейни членове на Конференцията са Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Гърция, Унгария, Италия, Черна гора, Република Северна Македония, Румъния, Сърбия и Словения.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР