Трима мъже бяха арестувани във връзка с жесток бунт след

...
Трима мъже бяха арестувани във връзка с жесток бунт след
Коментари Харесай

Насилствени протести след изгарянето на Корана в Швеция

Трима мъже бяха задържани по отношение на нечовечен протест след изгаряне на Коран в Швеция, оповестява „ BBC “. В страната избухнаха безредици , откакто иракският антиислямски деятел Салван Момика подпали копие на ислямската свещена книга в неделя. Полицията заяви, че е задържала 10 души за нарушение на публичния ред в град Малмьо. Няколко транспортни средства бяха подпалени, откакто към стотина души се събраха в отговор на палежа.

Момика подпали Коран на Varnhemstorget, основен площад в града, в неделя следобяд. Преди това той оскверни Корана в поредност от митинги против исляма и дейностите му провокираха дипломатическо отвращение в Близкия изток. Група гневни протестиращи се пробваха да потушат пламъците , което докара до конфликт сред тях и полицията.

Полицаи признаха, че са били замеряни с камъни , до момента в който някои стачкуващи са хвърляли електрически скутери по полицейски коли. Няколко полицейски коли бяха подпалени в квартал „ Розенгард “ в Малмьо, който има огромно имигрантско население и е претърпял други бурни митинги в предишното.

„ Разбирам, че обществено събиране като това провокира мощни страсти, само че не можем да толерираме разстройства и принуждение като тези, които видяхме в неделя следобяд “ , съобщи командирът на региона на полицията в Малмьо Петра Стенкула пред локалните медии. Тя добави:

„ Изключително тъпо е още веднъж да забележим принуждение и вандализъм в Розенгард. “

Тази година скандинавия стана очевидец на вълна от палежи на Корана . През юни Момика подпали копие пред централната джамия в Стокхолм, до момента в който мюсюлманите честваха първия ден на Курбан Байрам – един от най-важните празници в мюсюлманския календар.

Шведската полиция е дала на Момика позволение за митинга в сходство с техните строги закони за независимост на словото. По-късно стана ясно, че случаят се проверява за подбудителство към ненавист .

През януари Расмус Палудан , политик от датската крайнодясна партия „ Stram Kurs “ („ Твърда линия “), изгори копие на Корана пред турското посолство в Стокхолм .

Миналия месец прилежаща Дания , която също стана очевидец на няколко обществени изгаряния на Корана, съобщи, че възнамерява да забрани общественото опозоряване на свещени книги .

Швеция се ангажира да изследва правни средства за унищожаване на митинги, които включват изгаряне на текстове при избрани условия.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР