Трима кандидат-министри от проваления миналата година кабинет на Има такъв

...
Трима кандидат-министри от проваления миналата година кабинет на Има такъв
Коментари Харесай

Бивши кандидат-министри на ИТН и хора зад Слави направиха нова партия

Трима кандидат-министри от проваления предходната година кабинет на " ИТН " (ИТН), както и някогашни специалисти от партията на шоумена Слави Трифонов сътвориха нова партия, която ще се нарежда център-ляво и ще работи за " неутралитет " във външната политика. Партията се споделя " Развитие " и неин ръководител е Десислава Димитрова , която предишното лято беше, само че държавното управление по този начин и не бе гласувано в пленарната зала.

Другите, които в този момент са част от " Развитие ", са препоръчаният тогава за министър на културата Георги Султанов и препоръчаната за министър на труда Теодора Пенева . Двамата са били и част от специалистите на Има Такъв Народ, които на уеб страницата на партията са показани като " хората зад Слави ".

" Знаете какво се случи с партия " ИТН " - хората чакаха напълно друго развиване и се оказа, че има доста разочаровани хора. Естествено е, че тези разочаровани хора и всички жители ще търсят да припознаят друга политическа мощ. Имаме много симпатизанти на " ИТН ", които търсят да продължим делото, което започнахме и което по някакви аргументи не се случи. Така че най-вероятно ще има (в " Развитие " - бел. ред) и някогашни симпатизанти на " ИТН ", сподели пред Mediapool Десислава Димитрова в отговор на въпрос дали членове на Има Такъв Народ се преливат към " Развитие ".

От новата групировка акцентират, че считат да построяват напълно нови структури по страната.

В момента " Развитие " приготвя документите за регистрацията си, с цел да ги внесе в Софийския градски съд. Ако по тях не бъдат открити нередности, " Развитие " ще бъде вписана в Регистъра на политическите партии.

Център-ляво и против оръжия за Украйна

Партията се нарежда в център-ляво и се афишира за " неутралитет " във външната политика. Учредителите ѝ показват, че не припознават като възможни бъдещи сътрудници така наречен " партии на статуквото " - ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, само че са отворени за разговор с други политически сили за търсене на пресечни точки.

Пред Mediapool Димитрова изясни, че " Развитие " изцяло се разграничава от Има Такъв Народ, въпреки да някои от хората да са имали общо с партията на Слави Трифонов:

" Аз бях претендент във второ неосъществено държавно управление на Слави Трифонов. Вие доста добре знаете, че и сегашният министър председател Кирил Петков и министърът на финансите Асен Василев, и Николай Василев също бяха канени за такива постове от " ИТН ". Аз мисля, че всяка една политическа партия търси най-хубавите фрагменти и специалисти, които да са от изгода за дейностите на тази политическа мощ. Но изцяло се разграничаваме от политиката, която води " ИТН ", тъй като те са повече в посока център-дясно, до момента в който ние сме център-ляво. Има цялостно непокриване на нашите цели ".

" Развитие " е била учредена на 16 април. Преди това плъзнаха клюки и медийни изявления за нещо като следено разединение в Има Такъв Народ. Версията беше, че защото Има Такъв Народ са наясно, че може и да не влязат в идващия парламент, да запазят някакво въздействие посредством присъединяване в други партии, да вземем за пример тази, която ще прави някогашният министър на защитата Стефан Янев. Той обаче бързо отхвърли да има нещо общо с партия, носеща това име.

От " Развитие " обявиха пред Mediapool, че не са водили никакви диалози с Янев, макар припокриването на възгледите и проруските тези, споделяни и от президента Румен Радев, и от Българска социалистическа партия и " Възраждане ", да не се изпраща българска военна помощ на Украйна. " Ние сме срещу войната. Предоставянето на военна техника за Украйна единствено ще удължи мъката ", сподели на конференция в Българска телеграфна агенция Димитрова, повтаряйки заклинанията на Радев и Нинова.

Според Димитрова актуалното държавно управление се огъва " под външнополитически и стопански напън, което слага в риск икономическото богатство на българина " – още веднъж позиции, които се чуват и от Стефан Янев, както и от проруската партия " Възраждане ".

Димитрова има двама зам.-председатели в партията. Единият е Валери Григоров , който е бил консултант на Румен Петков (настоящ водач на АБВ), когато той беше министър на вътрешните работи от Българска социалистическа партия (2005-2008 г.). Григоров разгласи, че " Развитие " поддържа закриването на спецправосъдеито, само че единствено това не е задоволително, с цел да се обезпечи обективна правосъдна система. Освен това акцентира, че групировката упорства за оставката на Иван Гешев като основен прокурор.

Още отказали се от Има Такъв Народ

Другият зам.-председател на " Развитие " е някогашният специалист от партията на шоумена Слави Трифонов " ИТН " Йордан Бъчваров .

Изглежда Бъчваров е имал роля в основаването на Има Такъв Народ и е взел участие в процеса още през цялото време. През февруари 2018 година беше част от журито на тв приемниците, които Трифонов провежда. Това се случва близо година и половина преди шоуменът да се раздели с бТВ и публично.

След това Бъчваров продължава да е част от Има Такъв Народ. През януари предходната година, в присъединяване в малкия екран на Трифонов, Бъчваров е показан като " част от екипа на " ИТН ".

Той не е бил претендент за депутат, само че и няма по какъв начин да е бил, тъй като има двойно поданство – българско и американско.

Въпреки това, най-малко до август на предходната година Бъчваров е бил част " хората зад Слави ". Справка на Mediapool демонстрира, че на 6 август 2021 година Бъчваров към момента е показан на уеб страницата на партията като специалист в бранш " Опазване на околната среда ". На 14 ноември името му към този момент не попада на уеб страницата на Има Такъв Народ.

По мотив новата партия " Развитие " Бъчваров написа във Facebook: " Участвам в основаването на тази партия още от месец август предходната година и се постарахме тази партия да бъде конституирана по друг метод – с механизми за същинско демократично ръководство, само че и с вградена имунна отбрана, тъй че отговорността за дейности или безучастие, да се носи персонално, да има първоначални избори с цел да не се спускат партийни листи " от горе " и да се търгува с тях , само че и с механизми за надзор и за бистрота. Правим това, тъй като е извънредно време да се събудим и да се вземем в ръце ".

Той самичък акцентира, че е почнал да работи за основаването на нова партия през август предходната година. Точно тогава се разбра, че проктокабинетът на Трифонов с кандидат-премиер Пламен Николов няма поддръжка от останалите така наречен " партии на митинга " и шоуменът реши да изтегли, макар че партията му към този момент бе. Отново през август Трифонов разгласи, че Има Такъв Народ с третия изследователски мандат и по този начин се стигна до третите за предходната година парламентарни избори.

По време на конференцията ръководителят на " Развитие " Десислава Димитрова също акцентира, че това няма да бъде лидерска групировка и централното управление нямало да се меси в решенията на локалните структури кого да издигат в листите за депутати и общински съветници.

Тези техни думи могат да се одобряват за индиректна рецензия към Има Такъв Народ, тъй като обвинявания за " спуснати листи " в партията на Трифонов се чуха от напуснали партията координатори.

Всъщност в новата партия към този момент има най-малко един някогашен координатор на Има Такъв Народ. Става дума за Егор Стоянов , който сега е част от Изпълнителния съвет на " Развитие ", само че до лятото на предходната година е бил координатор на партията на Слави Трифонов в Съединени американски щати. По неофициална информация на Mediapool Стоянов е помагал за основаването на структурите на Има Такъв Народ.

Какви цели си слага " Развитие "

Иначе Димитрова показва, че част от аргументите за основаването на " Развитие " са тези, че " живеем в дни на война, газова и енергийна рецесия, на стопански декаданс, на криво-ляво ръководство през годините на прехода, на прогресивното обезлюдяване на районите в страната ".

" Затова е основана " Развитие " - тъй като ще се борим за напредък на стопанската система, за самостоятелния разцвет на българина, за превръщането на България в действителен стопански фактор на Балканите ", сподели тя.

Формацията споделя още, че измежду целите ѝ е необлагаем най-малък приход, нова методика за преизчисляване на пенсиите, гарантиране на енергийната сигурност на стопанската система, същинска здравна промяна с акцент върху доболничната помощ, дейно работещи държавни институции, условия за развиване на дребния и междинен бизнес, съвременно обучение, опазване и развиване на българската просвета, както и " единна и съответна външна политика ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР