Трима души се издирват, а няколко населени места в община

...
Трима души се издирват, а няколко населени места в община
Коментари Харесай

Царево след наводнението: Без ток през нощта, морето и питейната вода са замърсени

Трима души се търсят, а няколко обитаеми места в община Царево остават откъснати поради разрушени мостове. Двама са починалите, като към момента се обяснява дали те са част от оповестените за безследно изчезнали хора.

Няма бедстващи деца, а над 100 души от къмпингите по крайбрежието са евакуирани.

Това стана ясно от брифинг на премиера Николай Денков и кмета на Царево Георги Лапчев.

Захранването с електричество ще остане прекратено през цялата нощ, тъй като постройките към момента не са отводнени и има заплаха от токови удари. Уговорката с EVN е в сряда заран или денем да се подаде сигнал към кои градове и села ще може да се възобнови подаването на ток.

Денков насочи няколко предизвестия към хората:
Никой да не влиза в морето към наводненото южно крайбрежие през идващите 48 часа, тъй като водата е рискова, нечиста и бурна; Питейната вода не трябва да се употребява в околните два дни, до момента в който ВиК не разгласи публично известие, че е чиста. В момента тя може да се употребява единствено за битови потребности. Всички доброволци, които желаят да оказват помощ на бедстващия район, би трябвало да координират от спешния щаб в Царево, с цел да е ясно кой и къде би бил най-полезен.
Премиерът отхвърли версията, която по-рано общински консултант от Царево стартира, за задръстени дерета и речни корита като причина за тежките вреди от пороя.

" Абсолютно изрично в този случай става дума за извънредно количество превалявания, което доста рядко се случва, нямаме никакви индикации, че проблемите са като тези в други случаи. Просто теренът е подобен, че като вали в избрани количества, по билата се стича и оттова си потегля по пътя реката, и където стигне, залива ", сподели Николай Денков.

Социалните служби ще стартират да вършат огледи на вредите на локалните семейства, незабавно щом водата се оттече.

Хората ще имат право на два вида помощи - за наводненията на постройките и за възобновяване на уреди и мебелировка.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР