Трикратният световен шампион във Формула 1 Нелсон Пикет бе осъден

...
Трикратният световен шампион във Формула 1 Нелсон Пикет бе осъден
Коментари Харесай

Пикет беше осъден на близо милион долара за расистка обида срещу Хамилтън

Трикратният международен първенец във Формула 1 Нелсон Пикет бе наказан да заплати 5 милиона бразилски реала (953 хиляди долара) поради расистка засегнатост по отношение на водача на Мерцедес Люис Хамилтън, отправена по време на изявление в края на 2021 година.

Срещу 70-годишния Пикет бе заведено дело от бразилски организации за правата на индивида и Националния бразилски ЛГБТ+ Алианс, които желаеха някогашният водач да заплати 10 млн. реала за нанесени морални вреди. В петък бразилски съд е решил, че Пикет би трябвало да заплати половината от тази сума като отплата, " с цел да може нашето общество един ден да бъде свободно от такива пагубни дейности като расизъм и хомофобия ".

След мненията на Пикет в края на 2021 Хамилтън, който е единственият негър водач във Формула 1, прикани да бъде променено сходно " архаично мислене ". Впоследствие Пикет, международен първенец през 1981, 1983 и 1987, се извини, само че акцентира, че употребяваната дума се използва разговорно като синоним на " човек " или " мъж ".

„ Това, което споделих, не беше премислено и не мога да се защитя, само че ще поясня, че употребяваната дума е такава, която е необятно и исторически употребена разговорно в бразилски-португалски като синоним на „ мъж “ или „ човек “ и в никакъв случай не е била използвана за засегнатост. Никога не бих употребявал думата, за която бях упрекнат в някои преводи. Строго съдя всяко съмнение, че думата е била употребена от мен за насмешка на водач поради цвета на кожата му “, сподели тогава Пикет, който насочи обидния термин, до момента в който разяснява случай сред Хамилтън и Макс Верстапен.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР